JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

KUD Kosec na Festivalu kamišibaja v Črnomlju

Od 15. do 17. septembra 2023 se je v Črnomlju odvijal 11. slovenski Festival kamišibaj gledališča. Tričlanska strokovna komisija je izbrala najboljšo predstavo, ki je prejela nagrado Zlati kamišibaj 2023.
Na festivalu so se predstavili najboljši slovenski izvajalci kamišibaja v letu 2023, ki jih je izbrala državna selektorica za Kamišibaj gledališče - Silva Karim. Obiskovalci so si tako lahko ogledali 35 novih zgodb med besedo in sliko s cele Slovenije. V Knjižnici Črnomelj so v petek popoldne pripravili delavnico za otroke, v soboto dopoldne pa je bilo v cerkvi sv. Duha slovesno odprtje prvega tekmovalnega dela festivala s pozdravnimi nagovori.
V popoldanskem času je sledil drugi, tekmovalni del programa za otroke, in ob 19. uri slovesno odprtje razstave pedagoginje, ilustratorke in oblikovalke Silve Karim. Ob 20:00 je sledil še tekmovalni del programa za odrasle.
Festivalsko dogajanje sta v nedeljo sklenili okrogla miza, ki jo je vodil predsednik društva Kamišibaj Slovenije Boštjan Oder in zaključek festivala s podelitvijo posebnih priznanj ter Zlatega kamišibaja 2023. Tega sta prejela Vanja Iva Kretič in Boštjan Oder za predstavo »Tja med ljudi bova, deklica, šla … ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo.« 
Na festivalu se je predstavilo tudi naše društvo KUD Kosec s Tomislavo Zaletelj, ki je na festivalu nastopila s predstavo „Lesička se nauči pisati“ pisateljice Tine Arnuš Pupis ( zbirka zgodb "Za devetimi drevesi" založbe Miš)  in zanjo prejela zlato priznanje.
V Sloveniji je okrog 600 izvajalcev papirnega gledališča kamišibaja in dejstvo, da je bila izbrana v krog 35 letošnjih najboljših izvajalcev, je za izvajalko velik uspeh ter spodbuda za naprej.
Tudi v društvu Kosec smo ponosni, da lahko sodelujemo s Tomi. Tudi z naše strani ji gredo vse čestitke in zahvala za sodelovanje.

Anica Vengust



Oglejte si tudi