DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Gasilke poskrbele za varen začetek šolskega leta

Log - Dragomer, september 2022 – Začetek pouka pomeni tudi več otrok na cesti in čas, ko je nujna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Zato so na šestih najbolj izpostavljenih prometnih točkah ob začetku šolskega leta pri prečkanju regionalne ceste šolarjem pomagale gasilke obeh občinskih prostovoljnih gasilskih društev.  Promet v okolici šole in vrtca so poostreno nadzirali tudi policisti.

V občini Log - Dragomer so v prvih septembrskih dneh s preventivnimi aktivnostmi tradicionalno opozarjali na začetek šolskega leta. Akciji varovanja otrok na zaznamovanih prehodih so se ponovno pridružili v PGD Log in PGD Dragomer - Lukovica. Gasilke so na šestih prometno najbolj izpostavljenih mestih otrokom pomagale pri prečkanju regionalne ceste in s svojo prisotnostjo opozarjale, da so se na ceste ponovno vrnili šolarji. Tako so ob začetku novega šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani in kot začetniki ne poznajo vseh pasti šolskih poti ter zaradi starosti ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa, še vedno varni. Gasilke opažajo, da so otroci v prometu previdni, a nepredvidljivi. Ob tem opozarjajo, da bi na prisotnost otrok morali biti bolj pozorni vozniki. Tem se velikokrat preveč mudi in so občasno tudi precej nestrpni. Kot dodajajo, naj se vozniki zato od doma raje odpravijo kakšno minuto prej in se mimo šolskih poti peljejo umirjeno, počasneje ter so bolj pozorni in potrpežljivi.

Za dodatno opozarjanje voznikov so na najnevarnejša mesta, kjer učenci v večjem številu hodilo v šolo oziroma, tudi v bližini vrtca, kjer se giblje veliko najranljivejših udeležencev prometa, postavili opozorilne table »šolska pot«.

V okolici šole so policisti v prvih šolskih dneh izvajali poostren nadzor prometa  s kontrolami hitrosti ter umirjanjem prometa, zlasti med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. Na Policiji opozarjajo, da so otroci razigrani, so nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje, zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zato voznike opozarjajo naj bodo kot udeleženci v prometu posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost. V bližini šolskih poti naj zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še posebej previdno, počasi in na zadostni varnostni razdalji. »Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda igrajo otroci. Pešcem odstopite prednost, da bodo varno prečkali cesto. Parkirati morate pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate. Izogibajte se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu,« voznikom še sporočajo policisti.

 

V. L.

Foto: Občinska uprava OLD


Oglejte si tudi