Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Zoisove nagrade in priznanja 2021

Podeljena so bile nagrade in priznanja Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti v letu 2021. Med 15 nagradami in priznanji so jih naše profesorice in profesorji prejeli šest.

Zoisovo nagrado za življenjsko delo za trajnostni razvoj farmacevtske nanotehnologije v Republiki Sloveniji je prejela prof. dr. Julijana Kristl.

Prof. dr. Julijana Kristl s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je vodilna slovenska znanstvenica in utemeljiteljica raziskav na področju farmacevtske nanotehnologije v Sloveniji. Njene raziskave naprednih nanodostavnih sistemov so razkrile večjo učinkovitost učinkovin, specifične biološke in toksikološke odzive celic po stiku z nanodelci, liposomi ali nanovlakni ter preživetje in terapevtsko aktivnost probiotikov. Vse to podpira možnosti za zdravljenje bolezni na popolnoma nov način in z mehanizmi, ki jih ni mogoče doseči s konvencionalnimi zdravili. Univerza Stanford je prof. dr. Julijano Kristl leta 2019 uvrstila med dva odstotka najvplivnejših svetovnih znanstvenikov, kar dodatno dokazuje izjemno kakovost in mednarodno prepoznavnost njenega raziskovalnega dela.

Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju statistike na področju statistike je prejela zasl. prof. dr. Anuška Ferligoj.

Zasl. prof. dr. Anuška Ferligoj deluje kot raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Velja za pionirko na področju družboslovne statistike. S svojim znanstveno-raziskovalnim, strokovnim in organizacijskim delovanjem je slovensko statistiko uveljavila v svetu. Že desetletja objavlja v najuglednejših mednarodnih revijah in pri najpomembnejših znanstvenih založbah. Po odmevnosti znanstvenih del se uvršča med najuspešnejše raziskovalce družbenih ved. Na področju analize omrežij spada v svetovni znanstveni vrh. Poleg tega je dr. Ferligojeva tudi izvrstna pedagoginja, ki je svoje bogato znanje prenesla številnim generacijam študentov.

Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav v farmaciji je prejel prof. dr. Stanislav Gobec s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pri utemeljevanju mnogodimenzionalne slike lokalnega vesolja je prejel prof. dr. Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Zoisovo priznanje za pomembno odkritje in trajnostni razvoj na področju protibakterijskih učinkovin v Republiki Sloveniji je prejel prof. dr. Marko Anderluh s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Zoisovo priznanje za dosežke na področju fizike bioloških in anorganskih nanostuktur sta prejela prof. dr. Veronika Kralj-Iglič z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani in prof. ddr. Aleš Iglič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Zoisovo priznanje za dosežke na področju onkološke epidemiologije je prejela prof. dr. Vesna Zadnik z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter predstojnica sektorja Epidemiologija in register raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Slavnostni govornik na svečanem dogodku je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, nagrajenke in nagrajence pa je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec.

Več o letošnjih nagrajenkah in nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi.

Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi