Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Spoznajte NAJ INOVACIJE Univerze v Ljubljani 2021

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je prek spleta podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2021. Nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni je prejel projekt z naslovom 'Pufer za izvedbo PCR testov SARS-CoV-2 na vzorcu sline', nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji raziskovalke in raziskovalci pa projekt z naslovom 'Prototipni elektroporator visokofrekvenčnih bipolarnih pulzov'.

Tradicionalni natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem ter vzpodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg. Že drugo leto zapored je bilo tekmovanje razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. Rektor prof. dr. Gregor Majdič je finalistkam in finalistom zmagovalnih inovacij podelil denarne nagrade iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti 12.000 evrov.

»Naše znanstvenice in znanstveniki se uvrščajo v sam svetovni vrh poleg tega pa tudi uspešno sodelujemo z okoljem in gospodarstvom. Tudi z natečajem Rektorjeva nagrada za naj inovacijo pripomoremo k ustvarjanju odličnosti in kakovosti Univerze v Ljubljani, ki se že več let zapored uvršča med najboljše univerze na svetu,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič in izpostavil, da bomo kot družba le s pomočjo znanosti in razvoja lahko premagali pereče težave, ki smo jim trenutno priča vsi prebivalci našega planeta, kot so na primer klimatske spremembe.

Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja mag. Jakob Gajšek je povedal, da je Rektorjeva nagrada za naj inovacijo vsakoletno dokazilo prebojnosti inovacij tako študentov kot raziskovalcev Univerze v Ljubljani. »Veselimo se spremljanja letošnje generacije in njihovih uspehov, ki se bodo pridružili zmagam dosedanjih zmagovalcev in tudi tekmovalcev. Dobra ideja je namreč le začetek - ključno je, kako bodo uporabili pridobljeno znanje.«

Pred razglasitvijo zmagovalnih inovacij je prisotne na spletnem dogodku nagovorila podjetnica, investitorka, svetovalka, mentorica ter ambasadorka podjetništva med ženskami Lučka Klanšek, ki je še posebej poudarila, da so nenehno učenje, hitro prilagajanje spremembam, razmišljanje izven okvirov, kreativnost in akcija, prave sestavine za uspeh v podjetništvu.

Nagrajenke in nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2021 so:


KATEGORIJA ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTI TER ALUMNE IN ALUMNI

Pufer za izvedbo PCR testov SARS-CoV-2 na vzorcu sline
Članice podjetniške skupine: mag. Eva Rajh (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Kemijski inštitut), Katarina Pivko (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Mojca Benčina (Kemijski inštitut), dr. Maruša Bizjak (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani)

Veggie Bombs
Članice podjetniške skupine: Ivana Turnšek (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Patricija Kunstek (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Kaja Črepinšek (diplomirana sanitarna inženirka)

Iniciativa za tuje študente
Članice podjetniške skupine: Marija Jeremič in Miljana Ivanović (obe s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani), Gea Anić (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani)
 

KATEGORIJA RAZISKOVALKE IN RAZISKOVALCI

Prototipni elektroporator visokofrekvenčnih bipolarnih pulzov
Člani podjetniške skupine: doc. dr. Matej Reberšek, prof. dr. Damijan Miklavčič, asist. dr. Eva Pirc (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

EASE - napredni sistem za hlajenje elektronskih naprav
Člani podjetniške skupine: dr. Luka Lorbek, Luka Porenta, Klemen Hvala in prof. dr. Andrej Kitanovski (vsi s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani)

SIMBA - Sočasna detekcija protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja
Članice podjetniške skupine: izr. prof. dr. Anja Klančnik, asist. dr. Meta Sterniša (obe z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani), viš. znan. sod. dr. Jerica Sabotič (Institut Jožef Stefan)

 

Predstavitve vseh finalistk in finalistov ter njihovih inovacij so na voljo na tukaj.

Oglejte si tudi