Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

6. Teden Kemijskega inštituta

Letošnji šesti Teden Kemijskega inštituta bo potekal od 31. maja do 4. junija 2021. Preko spleta boste lahko spremljali najrazličnejša znanstvena in poljudna predavanja ter razprave. Za najbolj radovedne pa pripravljamo spletne oglede inštituta, v okviru katerih boste lahko tudi poklepetali z raziskovalkami in raziskovalci.

Da bi čim širšemu krogu javnosti predstavili delovanje naše znanstvenoraziskovalne ustanove, smo za Teden Kemijskega inštituta pripravili vrsto zanimivih dogodkov. Te bodo letos v znamenju vloge znanosti pri razvoju družbe v času po pandemiji, ter pomembnosti vsestranske podpore mladim raziskovalkam in raziskovalcem.

Kaj vse pripravljamo

Eden od osrednjih dogodkov bo omizje Znanost med zakonom in realnostjo. V središču razprave bo predlog novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti ter okoliščine, v katerih v Sloveniji pripravljamo omenjeni zakon.

Na še dveh razpravah, ki jih bomo gostili, pa bomo spregovorili o mentoriranju mladih raziskovalk in raziskovalcev ter pomembnosti štipendijskih podpor znanstvenicam na začetku njihovih karier. Razpravo o pomenu vpeljave dobrih mentorskih praks pripravljamo v sodelovanju z društvom Mlada akademija, pogovor o vlogi štipendijskih spodbud za mlade raziskovalke v znanosti pa gostimo ob 15. jubileju programa »Za ženske v znanosti« v Sloveniji.

Prof. dr. Jure Zupan nas bo seznanil z vzponi in padci pri raziskavah umetnih nevronskih mrež, gostili bomo predavanji obeh lanskoletnih dobitnikov Preglove nagrade za izjemne raziskovalne dosežke, prof. dr. Iztoka Arčona in prof. dr. Urbana Brena, v okviru Foruma40 pa se bo predstavil dr. Duško Lainšček.

Novinarka in soustanoviteljica Zavoda Metina lista Nataša Briški  nam bo v okviru predavanja 'Znanost in sodobni mediji' predstavila poglavitne razlike v zakonitostih delovanja tradicionalnih in novih medijev, na delavnici pa tudi s praktičnim vidikom komuniciranja na sodobnih medijskih platformah.

V okviru naših prizadevanj za povezovanje znanosti in umetnosti, iskanje medsebojne sinergije ter spodbujanje ustvarjalnosti, pa bomo v tem tednu gostili tudi predavanje Jurija Krpana, umetniškega vodje Galerije Kapelica, enega od vodilnih prizorišč za sodobno raziskovalno umetnost na svetu.

Ob zaključku Tedna bomo odprli še razstavo slik umetnostnega zgodovinarja, pesnika, ter vsestranskega umetnika Miklavža Komelja.

Namesto Tedna odprtih vrat, pa vas tokrat vabimo na spletne oglede našega inštituta, v okviru katerih boste z raziskovalkami in raziskovalci lahko tudi poklepetali.

Osrednjo slovesnost Tedna Kemijskega inštituta s podelitvijo Preglovih in drugih inštitutskih nagrad pa bomo, zaradi še vedno neugodnih epidemioloških razmer, prestavili na primernejši čas, najverjetneje na pozno poletje.

Oglejte si tudi