Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Ob Koseškem bajerju poginil še en labod

Potem ko je ob Koseškem bajerju pred dnevi že poginil labod, so zdaj našli mrtvega še drugega. Obiskovalce bajerja opozarjamo, naj se ob morebitnih novih najdbah ne dotikajo mrtvih ptic.

Labod grbec, ki je na tem območju poginil pred dnevi, je bil pozitiven na visoko patogeno aviarno influenco (ptičjo gripo) podtipa H5N8.

Obiskovalce ponovno pozivamo k previdnosti in upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja aviarne influence, predvsem prepovedi krmljenja prostoživečih vodnih ptic, saj se s tem zmanjša možnost prenosa virusa med njimi.
Priporočljivo je, da se ljudje ne zadržujejo na območjih, ki so potencialno kontaminirana z iztrebki prostoživečih ptic in da si v nasprotnem primeru razkužijo roke, obleko in čevlje, da ne bi virusa prinesli na gospodarstva s perutnino ali drugimi pticami. Psi naj bodo na kratkih povodcih, da lažje nadzorujete, kje se gibajo in česa se dotikajo. Virus namreč lahko prenesejo na tačkah in kožuhih.

Več informacij o aviarni influenci najdete na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Oglejte si tudi