Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Video: Aquatain za manj komarjev

V Ljubljani smo začeli s pilotnim projektom uporabe preparata Aquatain za omejevanje populacije komarjev.

V sodelovanju z javnim podjetjem VOKA SNAGA smo za testiranje sredstva izbrali dve lokaciji lovilnikov olj, s katerima upravljajo v omenjenem podjetju – na Ježici in ob Sneberski cesti.
Na obeh objektih se voda dlje časa zadržuje, zato so pogoji za razmnoževanje komarjev ugodni. Na drugih tovrstnih objektih, s katerimi upravljajo v VOKI SNAGI (kanalizacijski jaški, peskolovi, mestne fontane, itd.) se voda pretaka, zato tam večje prisotnosti komarjev v preteklosti ni bilo zaznati.
Testiranje učinkovitosti vključuje vzorčenje prisotnosti komarjevih ličink v lovilniku olja pred in po uporabi sredstva Aquatain ter analizo vrst prisotnih komarjev.

Vzorčenje komarjevih ličink bodo izvedli v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, analizo vrst ter učinkovitosti sredstva pa dr. Katja Kalan iz Univerze na Primorskem, ki je sodelovala tudi v lanskoletnih aktivnostih primorskih občin na to temo.
Rezultatih testiranja bodo znani predvidoma novembra 2021.

Kaj je Aquatain

AQUATAIN AMFTM je tekočina na silikonski osnovi (polidimetilsiloksan – PDMS), ki se jo zlahka nanese v različne tipe umetnih stoječih voda. V naravnih habitatih se ne uporablja. Produkt se po vodni površini hitro razprši in na celotni vodni površini tvori tanek film. Ta preprečuje dihanje ličinkam in bubam vseh vrst komarjev, ki morajo po kisik prihajati na vodno gladino. Hkrati onemogoča pristajanje odraslim samicam na vodni gladini pri odlaganju jajčec. Na druge vodne živali Aquatain naj ne bi imel vpliva. Njegov učinek traja do 4 tedne, po tem času pa se razgradi na neškodljive komponente, zato se ga ne obravnava kot biocid in se lahko nabavi v prosti prodaji v številnih državah EU, vključno s Slovenijo.

Preventiva na prvem mestu

Da bi se izognili pikom komarjev, je zelo pomembno, da:

  • imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
  • ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
  • redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbimo za vodnjake in ribnike.

Nosite svetla oblačila z dolgimi rokavi, ki pokrijejo čim večji del telesa. Uporabite lahko tudi repelente, pri čemer pa morate dosledno upoštevati navodila proizvajalca in jih nanašati na izpostavljene dele kože in obleko, nikoli pa na oči, usta, ušesa, na rane ali vnete dele kože. Med stranskimi učinki se pojavljajo zlasti draženje kože in morebitne alergije.

Naravni repelent proti komarjem lahko izdelate tudi sami.

Oglejte si tudi