Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Življenje z rakom: Motnje spanja pri bolnikih z rakom

Na spletnih straneh EuropaColon Slovenija, Združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke s februarjem pričenjamo z objavo vsebin, ki se dotikajo življenja z rakom. Tokratna se posveča pomenu spanja in motnjam spanja pri bolnikih z rakom.

Med spanjem in rakom obstaja zapletena povezava, ki jo raziskovalci še vedno poskušajo bolje razumeti.

Študije kažejo, da o motnjah spanja na splošno poroča od 30 % do 75 % novoodkritih ali nedavno zdravljenih bolnikov z rakom, kar je približno dvakrat več kot v splošni populaciji.

Spanje igra ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja. Krepi naš imunski sistem, pomaga uravnavati naše razpoloženje, nam daje motivacijo za vadbo, gibanje, dobro prehrano in vsakdanje življenje. Spanje je tudi bistvenega pomena za ohranjanje zdravih telesnih celic in njihovo pravilno delovanje.

Brez dobrega spanca naše telo in um ne moreta in ne bosta delovala po svojih
najboljših močeh.


Da je naš spanec dober, mora biti primerno dolg in sestavljen iz kakovostnega
spanca. Če se zbudimo spočiti in obnovljeni, z energijo, da preživimo dan, potem je
kakovost našega spanca verjetno dobra.

Simptomi raka lahko motijo ​​spanec

Pri nekaterih ljudeh se težave s spanjem lahko pojavijo, še preden so sploh prejeli diagnozo, vendar so lahko posredna posledica njihovega raka. Obstajajo številni možni vzroki za težave s spanjem pri bolnikih z rakom, ki se lahko razlikujejo glede na vrsto raka, ki ga imajo, zdravljenje, ki ga prejemajo, in njihovo splošno zdravje, vključno s sočasnimi boleznimi.

Dober, kakovosten spanec lahko pomaga zmanjšati stranske učinke zdravljenja, krepi imunski sistem in splošno dobro počutje ter lahko vpliva na to, kako bolniki z rakom okrevajo in se odzovejo na zdravljenje.

Kaj lahko storite

Priporočljivo je, da se bolnik s svojim zdravnikom že ob začetku zdravljenja in pripravi načrta zdravljenja pogovori tudi o oblikovanju načrta dobrega počutja, kamor sodi spanje, prehrana, telesna vadba in gibanje, sprostitvene tehnike, nadaljnja nega.

Koristno je, da bolnik vzpostavi dobre spalne navade čim prej po diagnozi. V pomoč so vam lahko tudi spodnji napotki:

  • Vsaj osem ur pred spanjem se izogibajte kofeinu.
  • Upoštevajte redni urnik spanja.
  • Eno do dve uri pred spanjem se izogibajte računalniškim in televizijskim
    zaslonom.
  • Vadite najpozneje dve do tri ure pred spanjem.
  • Spalnica naj bo tiha, zatemnjena in dovolj hladna.


Če se čez dan bolnik počuti pretirano zaspan, naj se posvetuje s svojim zdravnikom. Morda ima motnje spanja ali težave, ki so posledica stranskih učinkov raka ali njegovega zdravljenja.

Več si lahko preberite na www.europacolon.si. Vabljeni.

EuropaColon Slovenija

Oglejte si tudi