Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Potovalna lekarna

Pred poletnimi meseci in potovanji ter izleti je ravno pravi  čas, da vas opomnimo na malo torbico, ki jo morate pregledati in dopolniti, predno se odpravite na dopust. 

Vsi imamo v mislih rezervacijo prenočišča, načrtujemo obroke, si uredimo zavarovanja, vendar pa se nam na dopustu pogosto zgodijo male nadležnosti, ki jih lahko sami »saniramo«, če le imamo pri roki najnujnejšo »potovalno lekarno« Morda vam bo prav ta prispevek prikrajšal skrbi na dopustu v prihajajočih počitnicah.

Potovalna lekarna je pomemben del dobre priprave na dopust. To še posebej velja v primerih, ko potujemo s celo družino, z majhnimi otroki ali v primeru zdravstvenih težav.

Potovalno lekarno si pripravimo v eni torbici, ki naj bo karseda zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, toplota, vlaga). Zdravila naj bodo v originalni embalaži, skupaj z navodili za uporabo. Nekatera zdravila in medicinske pripomočke je potrebno na carini prijaviti. V tem primeru je priporočljivo od zdravnika pridobiti pisno potrdilo.

 

Kaj v potovalno lekarno?

 

Vsebina potovalne lekarne naj bo prilagojena trajanju in destinaciji potovanja, kljub vsemu pa v naj v njej ne manjkajo nekatere osnovne stvari.

  • Najpomembneje je, da v potovalno lekarno vzamemo zdravila, ki jih moramo redno jemati.
  • Prva pomoč: ki mora vsebovati sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice.
  • Zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam.
  • Zdravilo proti prebavnim težavam, kot so zaprtje ali driska.
  • Zdravila proti alergijam v obliki tablet.
  • Potovalna lekarna naj tako vsebuje izdelke za aktivno zaščito pred soncem, za nego po sončenju ter pripravke za nego morebitnih opeklin.
  • Priporočljiva je tudi primerna zaščita pred piki insektov, kot so komarji in klopi.
  •  

To je osnovni seznam, ki pa ga je potrebno prilagoditi glede na to  kam greste, za koliko dni, kdo z vami potuje in kakšne so lahko morebitne težave glede na aktivnosti, ki jih boste med izletom ali počitnikovanjem izvajali.

 

Avtorica: Tina Mihelič, mag. prof. slovenščine in teologije in vzgojiteljica predšolskih otrok

 

VIR: https://www.lekarnar.com/clanki/potovalna-lekarna (pridobjeno, 10. 6. 2020)

 

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Oglejte si tudi