Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Odzovite se vabilu na presejalni program ZORA

V tednu do 20. do 26. januarja obeležujemo evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Za svoje zdravje lahko poskrbite tudi tako, da se redno udeležujete presejalnega programa Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu ZORA.

Državni presejalni program ZORA v Sloveniji poteka od leta 2003, njegov osnovni namen pa je zmanjšati obolevnost in umrljivost za rakom materničnega vratu.
Cilj programa je doseči, da bo 70 - 80 % žensk, starih od 20 do 64 let enkrat na tri leta opravilo ginekološki pregled in odvzem brisa materničnega vratu za citološki pregled. Ženske, starejše od 64 let na preglede niso več vabljene, se pa na njih lahko naročijo pri svojem osebnem ginekologu.

Presejalne preglede opravljajo ginekologi na primarni zdravstveni ravni (zdravstveni domovi in koncesionarji). Ženska lahko pride na presejalni pregled sama, če tega ne stori, jo vsake tri leta povabi njen osebni ginekolog. Na ginekološkem pregledu odvzamejo bris materničnega vratu in ga pošljejo v laboratorij, kjer ocenijo ali so celice materničnega vratu v brisu normalne ali patološko spremenjene. Če je izvid patološki, ginekolog žensko povabi na kontrolni pregled ali dodatno diagnostiko in po potrebi tudi zdravljenje.

Odlični rezultati programa ZORA

Slovenija ima zaradi učinkovitega presejalnega programa Zora eno najnižjih stopenj obolevnosti za rakom na materničnem vratu med evropskimi državami. Za preprečevanje okužb je v zadnjem času možno tudi preventivno cepljenje ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole in tudi pri tistih, ki še niso bile cepljene.

 

Oglejte si tudi