Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Na kaj paziti pri nakupu notranjih vrat

Menjava notranjih vrat je velik projekt, za vas smo pripravili nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo olajšali nakup in izbiro novih vrat za vaše bivalno okolje.

Kakšna notranja vrata sploh obstajajo?

Na trgu je veliko različnih tipov vrat. Zadnja leta se vse nagiba k minimalizmu, zato so še posebej priljubljena notranja vrata brez podboja, ki izgledajo kot da se zlijejo v steno. Najbolje, da si najprej pogledamo kakšna notranja vrata sploh obstajajo na trgu.

Klasična notranja vrata so običajno lesena in brez kakšnih posebnosti. 

Notranja vrata brez podboja so tista minimalistična vrata, o katerih ste slišali že mnogo dobrih stvari. Njihova posebnost je skrit podboj in tako vrata izgledajo kot stena. Zaradi svojega elegantnega videza so taka notranja vrata zelo priljubljena. Kako izgledajo si poglejte tukaj, razlika med klasičnimi notranjimi vrati pa je očitna.

Notranja vrata s skritimi nasadili so tista vrata, ki imajo »skrite pante«. Posebnost takih vrat je ta, da so zaključne vratne obrobe v isti ravnini kot vratno krilo, kar pričara edinstven videz.

Steklena notranja vrata so ena izmed tipov vrat, ki nam jih ni potrebno posebej opisovati. Steklena vrata so lahko popolnoma steklena ali pa v kombinaciji steklo/les. Prednost steklenih vrat je zagotovo za, da prepuščajo veliko več sončne svetlobe, izgledajo pa tudi zelo stilsko in moderno.

Notranja drsna vrata, pri katerih nam že ime pove za kaj gre. Gre za vrata, ki se odpirajo v stran. Primerna so za različne situacije kjer primanjkuje prostora, saj se krilo vrat ne odpira v prostor.

Notranja vhodna vrata pa so vhodna vrata v stanovanja bloka. Tako imenovana blokovska vhodna vrata združujejo estetiko notranjih vrat s funkcionalnostjo vhodnih vrat, kjer je pomembna predvsem zaščita pred hrupom in neželenimi gosti.

Kje začeti?

O tipu notranjih vrat se je najbolje pogovoriti z mizarjem, ki vam bo vrata izdelal ali arhitektom. Ko boste imeli izbran tip vrat za vaš prostor pa se vse začne pri barvi!

Barva vrat

Barva vrat je zagotovo prva stvar na katero pomislimo. Svetla vrata so zelo estetska, večina sten je svetlih in temnejša vrata precej bolj izstopajo. Barva bo v veliki meri odvisna tudi od lesa na vratih, vsak les pa ima svoj vzorec in posebnosti. Za vzorce povprašajte vašega obrtnika.

Izbira ključavnice

Vedno bolj priljubljeno je zapiranje na prstni odtis ali kodo. Pri notranjih vratih, ki jih ne zaklepamo tako pogosto to sicer ni tako pomembno, zato bo običajna ključavnica povsem dovolj.

Velikost vrat/dimenzija

Odločite se lahko za standardizirane velikosti vrat ali pa za izdelavo po meri. Ponudniki vam bodo izdelali vrata za velikost piščanca ali pa takšna za velikane, do stropa. Pri velikosti vrat načeloma res ni omejitev.

Zelo pomembno je, da je izmera dimenzij opravljena kar se da natančno. Le se bodo vrata popolnoma prilegala, odpiranje in zapiranje pa bo potekalo brez težav. Vsekakor vam priporočamo, da to prepustite pravim mojstrom.

 

Kupovanje vrat v trgovskih centrih ali pri specializiranem ponudniku?

Ko se odločite za menjavo vrat imate na voljo dve opciji. Nakup le-teh v trgovskih centrih ali pa pri obrtnikih, ki so specializirani za to področje. V trgovskih centrih boste dobili cenena vrata splošnih dizajnov, zato vam priporočamo, da se za nakup obrnete na ponudnika, ki se ukvarja z izdelavo vrat po meri.

Vrata imajo ogromen vpliv na izgled samega prostora, zadržujejo hrup in nam nudijo zasebnost, zato se vam tu ne splača pretirano zategovati pasu. Priporočamo vam podjetja DETA&CO iz Ribnice. Poleg izdelave notranjih vrat izdelujejo in montirajo tudi parket in ostale talne obloge.

Oglejte si tudi