Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

NoviceLjubljana med finalisti za Evropsko prestolnico pametnega turizma 2022

Ljubljana je uvrščena med finaliste za laskavi naziv Evropske prestolnice pametnega turizma 2022. V ožjem izboru je še šest drugih evropskih mest od skupno trideset prijavljenih. Dve zmagovalni destinaciji bosta razglašeni in nagrajeni v letošnjem novembru.

Mesta, ki se v ožjem izboru potegujejo za naziv Evropske prestolnice pametnega turizma 2022 so bila izbrana na podlagi prejetih prijav iz 16 evropskih držav. Ljubljani ob boku stojijo francoski Bordeaux, danski Kopenhagen, prestolnica Irske Dublin, italijanske Firence ter španski Palma in Valencija. Neodvisen strokovni svet, ki je v prvi fazi natečaja ocenjeval prijave, je nabor sedmih izbranih mest določil skozi analizo praks v štirih tekmovalnih kategorijah. V drugi fazi bodo mesta predstavila svoje kandidature in program aktivnosti za leto 2022.

Obe zmagovalni mesti, ki bosta razglašeni čez mesec dni, bosta prejeli komunikacijsko podporo, ki bo dodatno prispevala k prepoznavnosti blagovnih znamk in bo vključevala promocijski video, namensko izdelano skulpturo, ki bo na vidnem mestu obeleževala naziv zmagovalnega mesta ter druge promocijske dejavnosti, ki bodo pripomogle k prepoznavnosti destinacije na ravni Evropske Unije.

Trajnostna in digitalizirana prestolnica

Evropska prestolnica pametnega turizma 2022 je tretji tovrstni natečaj. Ljubljana je bila v prejšnjih izvedbah nagrajena obakrat, leta 2018 za najboljšo na področju trajnostnega razvoja in leta 2019 za napredke v digitalizaciji mesta.

Evropska prestolnica pametnega turizma je pobuda EU, ki se trenutno financira v okviru programa COSME. Pobuda temelji na uspešnih praksah pripravljalnega ukrepa, ki ga je predlagal Evropski parlament, izvajala pa ga je Evropska komisija v letih 2019 in 2020. Njen cilj je spodbujati pametni turizem v EU, spodbujati inovativen, trajnosten in vključujoč razvoj turizma ter širiti in olajšati izmenjavo najboljših praks.

Do sedaj je žirija kot med najpomembnejšimi že izvedenimi projekti Ljubljane prepoznala Zelene nabavne verige, Okuse Ljubljane, povezovanje osnovnih šol z lokalnimi pridelovalci hrane, ukrepe upravljanja z odpadki (zero waste), povečanje javnih zelenih površin, peš con in uvedbo električnega turističnega vlakca, urbano čebelarjenje, nove pohodniške poti v regiji, aplikacijo Ljubljana by Wheelchair, souporabo električnih avtomobilov Avant2GO, nadgradnjo mobilnih aplikacij Nexto in druge.

vir: TIC Ljubljana, 4.10.2021

Oglejte si tudi