Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
37°C
20°C
Oceni objavo

V Ljubljani gostimo mednarodno BMX tekmo

V soboto in nedeljo, 15. in 16. junija 2019, bo v BMX parku na Linhartovi cesti potekal BMX Race Ljubljana, kategorizirana dirka pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze – UCI, ki bo hkrati štela tudi za regijski pokal Alpe-Adria BMX.

BMX Race Ljubljana je največje BMX tekmovanje, ki ga letos gostimo v BMX Parku Ljubljana ob Linhartovi cesti. Kot je to običaj v BMX dirkanju, bosta na sporedu dve dirki v dveh dneh. Obe štejeta za regijski pokal Alpe-Adria BMX, nedeljska dirka pa ima še kategorijo UCI Class I, kar pomeni višji rang in točke UCI za najboljše. Obe dirki bosta šteli tudi za slovenski pokal. 
Nastop na dirki je že potrdil Italijan Mattia Furlan, ki je v Ljubljani zmagal na lanski nedeljski dirki, v sezoni 2017 pa je dosegel kar dvojno zmago. Zagotovo se mu bo pridružilo še več tekmovalcev iz naše zahodne sosede, pričakujemo tudi tekmovalce iz Avstrije in Madžarske ter iz drugih evropskih držav. Slovenski tekmovalci bodo po pričakovanjih močnejši v mladinskih kategorijah, v članski pa bo najboljšim tujcem štrene mešal Tilen Frank.

V soboto in nedeljo bodo tekmovalci dirkali v t. i. motih in nato vožnjah na izločanje, kar pomeni 8 tekmovalcev z ramo ob rami na štartni rampi ter silovito pospeševanje in atraktivne vožnje v trenutku, ko bodo vrata udarila ob tla. Napetih akcijskih prizorov ne bo manjkalo, tudi pri mlajših kategorijah ne.

BMX tudi na olimpijskih igrah

Največje zanimanje za to zvrst kolesarstva je med mladimi, ki jim BMX kolesa tudi po velikosti najbolj ustrezajo, hkrati pa je to atraktiven in zabaven šport. Nikakor pa ne pozabimo, da je BMX tudi olimpijska disciplina in dolgoročni cilj je seveda nastop slovenskega tekmovalca na največjem športnem tekmovanju. Leta 2020 se to še ne bo zgodilo, a pot v Tokio za katerega izmed tujih tekmovalcev vodi tudi preko Ljubljane, saj se bodo tudi tu delile točke UCI za kvalifikacijsko lestvico.

BMX park Ljubljana

BMX Park Ljubljana je del športnega parka Savsko naselje na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. Sodobna BMX proga s profesionalnimi štartnimi vrati Pro-Gate, asfaltirano štartno ravnino in bandami, dvema linijama (pro & sport) omogoča redno izvajanje različnih programov – od kolesarske šole, tečajev in treningov ter prireditev.


KoloPark Fužine je največji KoloPark v Ljubljani

BMX Park Ljubljana upravlja Kolesarstvo društvo Rajd, eno izmed večjih kolesarskih društev v Sloveniji, ki deluje na različnih tekmovalnih in rekreativnih področjih. Med drugim upravljajo tudi Bike Park Ljubljana in KoloParke, ki smo jih uredili v Šiški, za Bežigradom in v Novih Fužinah.

Oglejte si tudi