Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

ŠKD Capoeira Slovenija - Capoeira je za vsakogar!

Capoeristi se ne zanašajo le na fizično moč, temveč na spretno gibanje in tehniko. Z njo se zato lahko ukvarjajo otroci, najstniki, študentje in odrasli obeh spolov.

Za capoeiro so značilni spretni umiki in premišljeni protinapadi ter mehko in tekoče gibanje, ki omogoča nepredvidljive napade. Veščina se je razvijala kot metoda borbe šibkejšega proti močnejšemu, saj so bili od dela izčrpani in podhranjeni sužnji šibkejši od svojih gospodarjev. Capoeristi se tudi danes ne zanašajo le na fizično moč, temveč na spretno gibanje in tehniko. Z njo se zato lahko ukvarjajo otroci, najstniki, študentje in odrasli obeh spolov.

 Preko vadbe otroci izboljšajo občutek za koordinacijo in ravnotežje

Otroci se lahko s capoeiro začnejo ukvarjati že zelo zgodaj. V Športnem in kulturnem društvu Capoeira Slovenija trenirajo otroci od četrtega leta starosti naprej. Predšolski otroci preko igre spoznavajo elemente napada in obrambe ter osnovne akrobacije. Ker se capoeira izvaja ob spremljavi glasbe, izredno dobro vpliva na razvoj občutka za ritem. Preko igranja inštrumentov, petja in  izvajanja veščine pred gledalci, otroci počasi izgubijo sram in strah pred javnim nastopanjem ter postanejo bolj samozavestni. Poleg tega preko vadbe izboljšajo občutek za koordinacijo in ravnotežje ter okrepijo celo telo.

Poveča se sposobnost koncentracije in kreativnost

Največ otrok začne vaditi capoeiro v osnovni šoli. Večina se nad njo hitro navduši, ker je raznovrstna, zato z veseljem prihajajo na vadbo. Otroci preko vadbe spoznavajo svoje telo, različne načine gibanja ter pomen pravilnega ogrevanje in raztezanja telesa. Prav tako se učijo tudi discipline ter spoštovanja do drugih vadečih in vaditelja. S capoeiro otroci razvijajo samoobrambne sposobnosti in se učijo premagovati strah. So bolj samozavestni in se lažje izognejo pastem slabe družbe, alkohola in drog. Starši otrok, ki vadijo capoeiro ugotavljajo, da se pri otrocih poveča sposobnost koncentracije in kreativnost. Učitelji športne vzgoje v capoeiri prepoznavajo aktivnost, ki je primerna za vse starostne skupine in podpirajo vključevanje otrok v vadbo capoeire.

Najstnikom se pogosto izboljša samopodoba

S capoeiro se ukvarjajo tudi najstniki. Po izkušnjah sodeč je najstnike najtežje navdušiti za telesno aktivnost. Pogosto hitro izgubijo veselje, zato ne vztrajajo dolgo. Tisti, ki se nad capoeiro le navdušijo, redno obiskujejo treninge, saj v njej vedno znova najdejo nove izzive. S premagovanjem teh izzivov se povečuje njihova samozavest, zato lažje sklepajo nova poznanstva in prijateljstva ter se lažje vključujejo v družbo. Ker vadba capoeire enakomerno oblikuje celo telo, izboljšuje telesno moč, vzdržljivost in gibljivost, se najstnikom pogosto izboljša tudi samopodoba.

Capoeira izboljšuje telesno držo in je oblika sprostitve

Vse naštete prednosti capoeire občutijo tudi odrasli. Mnogi se začnejo s capoeiro ukvarjati v študentskih letih, saj jim ta predstavlja sprostitev in rekreacijo med študijskimi obveznostmi. Redna vadba capoeire študentom pomaga tudi pri študiju, saj izboljšuje njihove kognitivne sposobnosti. Mnogi vzljubijo capoeiro in nadaljujejo z vadbo tudi po končanem študiju. Nekateri so mnenja, da je capoeira primerna le za mlajše od 30 let, kar ni res. Ne glede na starost, vsak mora upoštevati svoje trenutno telesno stanje, sposobnosti in omejitve. Redna vadba capoeire krepi celotno telo in ohranja splošno telesno pripravljenost, vzdržljivost, moč in gibljivost ter tako izboljšuje kvaliteto življenja. Za zaposlene, ki opravljajo delo v prisilni drži (sedečem položaju) ali tisti, ki so na delovnem mestu izpostavljeni velikemu stresu, je capoeira še posebej priporočljiva. Ne samo, da redna vadba krepi trebušne in hrbtne mišice ter ohranja in povečuje gibljivost kolkov in hrbtenice, kar izboljšuje telesno držo, je tudi oblika sprostitve.

Če se še vedno sprašujete, ali je capoeira resnično primerna tudi za vas, pridite in poskusite; prvi obisk je brezplačen. Pridružite se nam lahko v Ljubljani, Domžalah, Grosuplju, Mariboru, Celju, Slovenski Bistrici, Kranju, Naklu ali Radovljici. V Športnem in kulturnem društvu Capoeira Slovenija so treningi sistematični in postopni, potekajo v prijateljskem vzdušju, inštruktorji pa spoštujejo in upoštevajo omejitve posameznikov. Dobrodošli v dobro družbo! (Vojko Stolnik, vir: moski.si)

 

Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija organizira redne treninge v Ljubljani, Kranju, Domžalah, Celju, Mariboru ter Slovenski Bistrici. Pridružite se nam lahko kadarkoli, saj vpisi potekajo celo leto.

Oglejte si tudi