Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Joga, tek in gibanje

Odlomek iz knjige JOGA IN TEK
Gibanje je naša osnovna potreba. Pred davnimi časi se je človek gibal za preživetje, danes pa večino časa presedi za računalnikom. Včasih so se ljudje gibali toliko, kot zdaj sedimo. Takrat še ni bilo stolov, zato so morali stati, čepeti ali sedeti na tleh. Na vzhodu ljudje še vedno čepijo ali pa sedijo na tleh. Čepenje oziroma
sedenje na tleh je bolj zdravo kot sedenje na stolu. Tudi jogiji sedijo na tleh.
Ljudje imamo različne potrebe po gibanju. Nekateri so po naravi bolj športnega duha in vzgoja ima pri tem seveda velik vpliv. Kot pravi pregovor: ‘Kar se Janezek nauči, to Janez zna’. Kdor se je kot otrok veliko gibal, se bo tudi pozneje rad gibal in športno udejstvoval. Gibanje je življenje. Vsi imamo potrebo po gibanju, vendar je ta pri večini neozaveščena oziroma potlačena. Zaradi premalo gibanja se pojavijo razne psihične in fizične težave. Znan angleški pregovor pravi use it or lose it. Več kot se gibamo, močnejše postaja naše telo. Zaradi izboljšanega krvnega pretoka nastaja več kapilar, v katerih se izmenjujejo snovi med krvjo in tkivom. Mišice se krepijo in postajajo močnejše. Z dihalnimi vajami pospešujemo pretok prane (življenjske energije) po nadijih (energetskih kanalih).
Več dihalnih vaj pomeni več prane v našem telesu. Življenjska energija nam daje več volje in energije. Poleg gibanja, teka in joge je seveda obvezen tudi počitek. Naše delovanje in počitek naj bi bila v ravnovesju. Več kot tečemo ali vadimo jogo, bolje se počutimo. Pomembno je tudi, da se ne primerjamo z drugimi in da upoštevamo svoje telesne znake. Samtosha pomeni zadovoljstvo. Zadovoljni naj bi bili vsak trenutek. Tudi pri jogi in teku ne zahtevamo več, kot telo ta trenutek zmore. Upoštevamo trenutno kondicijo, ki jo počasi izboljšujemo. Če pretiravamo, se nam poruši ravnovesje in pade odpornost. V kombinaciji s slabo prehrano, premalo spanja in preveč stresa je zato možnost nastanka bolezni večja.

Oglejte si tudi