Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

20 let ŠK Bleščica

“Bleščica nas vse, s svojim drobnim, a močnim svetlikanjem nagovarja kako najti svetlikanje v sebi in drugih. Športna sfera in naš najljubši šport, ritmična gimnastika, nam stalno ponuja neusahljive priložnosti svetlikanja. Svetlikanje je. Nastane v bližini, ko nekoga vidiš, slišiš, mu odgovoriš. Za svetlikanje mora biti veliko priložnosti.  Šport ponuja soustvarjanje, ponuja roko, ki pravi ˝pridruži se mi˝, daje možnost videti najprej dobro v človeku, ponuja zavezništvo, priložnost za solidarnost, skrb za druge, čas za pogovor o mnogih zanimivih temah, s katerimi se srečujemo.

S temi mislimi in idejo ˝šport naj bo šport od vseh˝, sta se leta 2001, Nika Veger in Petra Kamenšek podali na pot ustvarjanja novega in izumljanja neznanega. Tako je nastala Bleščica. Novo in dokaj neznano, nekaj kar se z ritmično gimnastiko v preteklosti ni povezovalo je bilo: ritmična gimnastika za vse, rekreativna ritmična gimnastika, vseživljenjska vadba, zdrava vadba, množičnost. Prej nepovezane krožke, ki so delovali po osnovnih šolah sta skupaj s Katro Žvab in Aleksandro Toure (prej Smrtnik), povezali v novo društvo. Začetek Bleščice je bil vadba na 12 osnovnih šolah, kjer je vadilo 250 deklet.

Misli in ideje o ritmični gimnastiki, so se z Bleščico širile in odpirale vsa vrata. Dekleta želijo postati Bleščice, vaditeljice želijo ostati Bleščice, šole nas podpirajo (na osnovnih šolah dr. Vita Kraigherja, Prežihovega Voranca, Majde Vrhovnik, Koseze, Miška Kranjca, Janka Kersnika,  Preserje pri Radomljah, Šmartno pri Litiji, Gradec, Stražišče, Pirniče in Preska, neprekinjeno delujemo od ustanovitve). Vadbo širimo geografsko, izven mestnih središč, kjer je dostopa do ženskih športov manj. V nekaterih lokalnih skupnosti je Bleščica znano ime. Ne samo lokalna dekleta, tudi lokalne vaditeljice so en izmed naših ciljev. Tako danes, dvajset let kasneje Bleščica deluje na 70 lokacijah, na katerih deluje 115 skupin, v katerih vadi 1300 deklet, z njimi se ukvarja 50 vaditeljic. Naš cilj 1500 deklet nas morda čaka že v tej vadbeni sezoni.”


vir: ŠZ Ljubljane

Oglejte si tudi