Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
17°C
-2°C
JUTRI
15°C
-3°C
Deli

Negovanje in shranjevanje pnevmatik

Spremenljivo vreme in nizke temperature, s katerimi smo vstopili v mesec marec, močno vplivajo tudi na pnevmatike. Čeprav uradno že od 15. marca dalje lahko vozimo z letnimi gumami, pa glede na vremenske razmere menjava še ni priporočljiva. Za voljo lastne varnosti z menjavo zimskih gum raje počakajte še kakšen teden. Nato poskrbite tudi zato, da gume pravilno shranite.
Ker so zimske gume na vašem avtomobilu že nekaj mesecev je zelo pomembno, da preverite ali so še vedno ustrezne in varne. 

Že danes, preden se odpeljete, lahko na hitro preverite, ali je globina profila pnevmatik še vedno ustrezna, ali pa so se vaše gume morda že toliko obrabljene, da nimajo več karakteristik varne in zanesljive pnevmatike. Globino profila pnevmatike lahko preverite s kovancem za 2€. Minimalna še dovoljena globina profila zimskih gum je 3mm.

Da zimske gume v popolnosti opravijo svojo nalogo, morajo vedno biti tudi dovolj napolnjene. Ob nizkih zimskih temperaturah zračni tlak v gumah pada hitreje kot skozi leto, zato je zelo pomembno, da na približno 1000 prevoženih kilometrov preverite in po potrebi dodate zračni tlak. Ko se temperature hitro spustijo zelo nizko, tako kot se to dogaja v teh dneh, tlak pada še hitreje in ga je potrebno preverjati še pogosteje. Koliko pritiska mora biti v pnevmatikah je odvisno od vrste vozila, vrste pnevmatike in pa tudi od namembnosti uporabe vozila in posledično mase vozila ter potnikov in tovora. Podatek o tem, kolikšen je predviden idealni pritisk za vaše pnevmatike se ponavadi nahaja v notranjosti zapiralnega pokriva, kjer avtomobilu dotakamo gorivo in pa v priročniku o avtomobilu.

Shranjevanje pnevmatik
Rok trajanja pnevmatikam lahko podaljšamo tudi s pravilnim shranjevanjem. Ko bo napočil čas in boste zimske gume zamenjali za letne upoštevajte, da se pnevmatike brez platišč shranjuje drugače kot tiste s platišči. V spletni trgovini gume-direkt.com so demonstrirali kako pravilno shraniti pnevmatike. Pnevmatike s platišči obesimo ali jih naložimo eno na drugo, pri čemer jih je občasno potrebno zasukati. Pnevmatik brez platišč nikoli ne obesimo, niti jih ne nalagamo, ampak jih skladiščimo pokončno. Sicer pa pnevmatike shranite v čistem, suhem in temnem prostoru, stran od direktne sončne svetlobe. Če jih shranjujete v nepokritem prostoru, jih obvezno tudi zavijte v zaščitno folijo ali jih drugače pokrijte.

Pozimi se zgodi kar šestkrat več prometnih nesreč glede na druge letne čase, zato bodite še toliko bolj previdni.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
MBA vhodna vrata in okna