Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Skupaj odštevajmo do božičnih praznikov (2. del)

13. OKRASEK ZA NOVOLETNO JELKO

Naredite okrasek za novoletno jelko. Lahko je iz papirja, kartona, odpadnih materialov, blaga, stiropora … lahko pa je le fotografija iz tistega leta. Naj postane izdelovanje okraska vaša nova družinska tradicija. Okrasek obesite na novoletno jelko. Vsako leto dejavnost ponovite in vsako leto novoletni jekli dodajte nov okrasek. Tako bo skozi leta jelka postala okrašena z vašimi spomini.

14. RAZISKUJEM SNEG

Kaj potrebujem? Sneg, sol, sladkor, kozarec.

Navodilo za pripravo: Zasnežen dan izkoristite za raziskovanje snega.  Kaj se zgodi, če na sneg nasujem žličko sladkorja ali soli? Predvidevanja in ugotovitve zapišita na list. Medtem ko otrok čaka, kaj se bo zgodilo, naj zapiše svoja predvidevanja – če še ne pozna številk, naj zaporedje taljenja snega zapiše s pikami.

Navodilo otroku: Kaj se zgodi?

15. NAJHITREJŠI PINGVIN

Kaj potrebujem? Igralna podloga, figura in kocka.
Navodilo za pripravo: Za igralno podlogo lahko uporabite bel list papirja. Z ravnilom narišete kroge v obliki kroga, spirale ali kakšne druge oblike. Krogi predstavljajo pot igralne figure kot pri igri Človek ne jezi se. Za igralno figuro iz papirja naredite glavo pingvina (veliko idej najdete na spletu). Potrebujete le še igralno kocko, ki jo vzamete s kakšne druge družabne igre. Igro lahko naredite skupaj z otrokom ali jo naredite vnaprej.
Navodilo otroku: Kateri pingvin bo hitrejši?

16. NAHRANI PINGVINA

Kaj potrebujem? Sličice pingvinov s številkami, slani krekerji v obliki ribic.
Navodilo za pripravo: Na spletu boste našli veliko sličic pingvinov. Lahko so realni ali risani. Na sličice pingvinov zapišete številke od 0 do 9, lahko tudi več, odvisno, koliko številk otrok že pozna. Če je otrok mlajši, na pingvina narišite pikice ali krogce, ki predstavljajo število. V trgovini kupite piškote oziroma slane krekerje v obliki ribic. Otrok naj nahrani pingvina, s toliko ribicami kot je število na pingvinu.
Navodilo otroku: Nahrani pingvina.

17. POTOVANJE NOVOLETNE VOŠČILNICE

Kaj potrebujem? Novoletne voščilnice, kuverte, poštne znamke.
Navodilo: Skupaj z otrokom napišite novoletne voščilnice, jih dajte v kuverto in nalepite znamke. Lahko se z njim pogovorite o pomenu poštne znamke in pisanju naslova. Vprašajte ga, ali ve, kako pismo potuje. Novoletne voščilnice odnesite skupaj na pošto in izkoristite to priložnost za sprehod. Lahko se igrata, da otrok postane poštar in sorodnikom, ki živijo blizu, sam vrže pismo v nabiralnik.

18. MALO NAOKROG

Raziščite dogajanje za otroke v vašem kraju: drsanje, smučanje, sankanje, zbiranje rabljenih igrač, obisk Božička, Dedka mraza, likovne delavnice, pravljične urice v knjižnici ipd. Poiščite kaj zanimivega za svojega otroka in mu popestrite dan.

19. POJEJ PINGVINA

Al vaš otrok ne mara sadja ali zelenjave? Na spletu najdete neverjetno število idej, kako popestrite otrokov krožni samo tako, da iz zelenjave ali sadja nekaj ustvarite. Skupaj z otrokom naredite zelenjavno ali sadno delavnico! Ustvarite dinozavra ali samoroga. Mi smo ustvarjali pingvine, tukaj pa je nekaj idej kako:

Nimate vseh sestavin v hladilniku? Nič hudega. Zamenjajte s sestavinami, ki jih imate. Pingvini vam nikakor ne uspejo in so grozni? Priznam, tudi nam niso, smo pa sem pri tem zelo zabavali. Ne pozabite, to je tisto, kar šteje.

20. LEDENA DOBA

Kaj potrebujem? Plastično posodo, plastične figure pingvinov (ali katere koli druge igrače – dinozaver, domače živali ipd.), vodo ali še bolje sneg.
Navodilo za pripravo: Plastične figure s snegom zamrznete v plastični posodi v zamrzovalniku. Dejavnost naj poteka zunaj – npr. na balkonu. Otrok naj poskuša sam ugotoviti, kako bo figure rešil. Pustite mu, da raziskuje. Če predlaga kladivo, naj poskusi z njim udarjati po ledu. Lahko poskusi tudi z drugim orodjem, če ga ima.
Navodilo otroku: V deželo je prišla ledena doba in vse je zamrznilo. Reši pingvine!

21. SESTAVLJANKA

Kaj potrebujem? Fotografijo pingvina, karton, lepilo, škarje.
Navodilo za pripravo: Fotografijo pingvina zalepite na debelejši papir ali karton in ga razrežete na poljubno velike kose. Število kosov naj bo prilagojeno starosti otroka – naj ne bo prelahko, niti prezahtevno. Sestavljanko lahko naredite vnaprej ali z otrokom skupaj.
Navodila otroku: Zabavaj se!

22. PRAVLJICA O BOŽIČKU

Preberite skupaj z otrokom pravljico o Božičku. Naj otrok spozna, kdo je Božiček, kje živi, kdo so njegovi pomagači, kako njegovo delo poteka ter kje se skriva njegova magičnost. Ena izmed luštnih pravljic, ki to vse lepo opisuje, je zagotovo pravljica Božiček, ki jo je napisal Mauri Kunnas. Podobno pa opisuje v svoji slikanici tudi Armand Spicher z naslovom Resnična zgodba o Božičku.

23. POSTAVITEV BOŽIČNEGA DREVESA

Družine imajo različne navade, kdaj postaviti božično drevo. Naj postane to vaša tradicija, pa naj ga postavljate sredi decembra ali dan pred božičem. Naj bo to dan, ko ste družinski člani doma. Postavljajte ga skupaj. Poslušajte božične, zimske ali svoje najljubše pesmi. Družite se, zabavajte se in enostavno bodite drug ob drugem, drug za drugega.

 

Avtor: Tadeja Kocmut, dipl.vzg. predšolskih otrok, dipl. uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

Slike:
– Pixabay


Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Oglejte si tudi