Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Ljubljana in znani Ljubljančani

Našo prestolnico so skozi zgodovino zaznamovali številni prebivalci, ki so v mestu pustili svoj pečat. Na izobraževalnih srečanjih pod mentorstvom dr. Boštjana Pluta bomo spoznavali njihovo življenje in delo ter tako skušali obuditi spomin na njihov prispevek k razvoju mesta.
Začeli bomo že z Ostrorogim Jelenom, ki je seveda fiktivna oseba (Janez Jalen: Bobri), vendar so bili  mostiščarji prvi prebivalci na ozemlju današnje Ljubljane. Nato se bomo vrnili v čas rimske Emone in  nadaljevali skozi srednjeveško obdobje s plemiško rodbino Spanheim, pa preko ljubljanskega škofa Tomaža Hrena, članov Akademije operosorum (Academia operosorum Labacensium) do so-oblikovalcev bližnje preteklosti našega mesta.
Spoznali bomo nekatere ljubljanske župane, prve pivovarje, tiskarja Blaznika, pa Bleiweisa, Adamiča in Lundra ter druge bolj ali manj znane osebnosti. Z njimi bomo spremljali rast Ljubljane, gradnjo kanalov, železnice in elektrifikacijo. Videli bomo, zakaj so bili pomembni svinjski mehurji, zakaj so pametni pili alkohol in kdaj so odprli prvi ljubljanski bordel. Pri osebah iz starejšega obdobja (do 19. stoletja) se bomo bolj obširno seznanili tudi z družbeno-zgodovinskimi okoliščinami, v katerih so živele in delovale.
Zgodbe nas bodo ponesle tudi do najbolj smrdljivih delov Ljubljane, prvih knjižnic in ladje z godbo, ki je zabavala velepomembne goste. Pa še kaj o hrani in tedanjih pravilih bontona pri mizi, o prvem invalidskem vozičku pri nas, o raziskovalcih in pridigarjih, pijancih in goljufih bomo spoznali.

Izobraževalna srečanja ne bodo posvečena zgolj najbolj znanim Ljubljančanom, marveč tudi tistim, ki jih ne poznamo tako dobro, pa zato niso nič manj pomembni za razvoj našega mesta. Če bodo  razmere dopuščale, bomo občasno zamenjali spletno učilnico z ulicami našega mesta in se podali na  študijski sprehod po Ljubljani.

Urnik: ponedeljek, 14.30 do 16.00

Izobraževanje poteka prek Zoom-a.

Prijave: 01 433 20 90, urska.telban@univerzatri.si

Lepo vabljeni!

Oglejte si tudi