Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Drobtinice iz gozdnega odmika - Kaj bi naredilo Sonce?

Nič me ni več ganilo, kar mi je ponujal človek, zato sem brez upora in brez pomislekov sprejela ognjeno vabilo na 6 mesečno pot po puščavski Avstraliji, ki je zapečatila uvide gozdnega odmika kot neizbrisen spominski zapis v mojih kosteh... in živela še naprej iz hipa v hip in brez načrta za svoje življenje.

Vem, da me človeški svet ne ljubi! Vem, da ga pri življenju ohranjamo ljudje, ki se ne ljubimo. Vem, da smo se prodali za varnost in udobje, za hvalo in človeške časti. Vem, da me ne more osmisliti, zadovoljiti, niti uresničiti. Vseeno pa je tam kot preizkuševalec moje resnosti po ljubezni. Lahko je ljubiti nedolžno dete, drevesa, vode, sonce, živali in rože. Za to ni potreben noben napor, pojavi se samo od sebe. Tudi morilec ima rad somišljenike... to vsak zna in to vsak zmore brez naprezanja. Ljubiti nekaj lepega ali nekaj nam lastnega je enostavno in pri tem nimamo zaslug.

Zato temu ne smem reči ljubezen, ki je po svoji naravi podobna soncu, ki ne dela razlik med tem, na koga sije. Ne sodi in zato ne omejuje svojega sijaja na izbrance. To pa ni lahko! Ljubiti nekoga, ki te je izdal... nekoga, ki te je telesno ali duhovno zlorabil... nekoga, ki te je okradel... nekoga, ki te muči s sovraštvom, zahrbtnostjo in maščevanjem... nekoga, ki ti iz malomarnosti pohabi ali ubije otroka... . Človeška pamet ima vrsto nasvetov, kako se obnašati v takih primerih in se ob tem hrani z našo pozornostjo in denarjem... pa vendar je za živega dovolj, da pogleda sonce in ve, kaj mu je storiti.

Brez 11 dnevnega gozdnega odmika je bilo to vedenje zame le teorija. Vsako leto, ki se je od takrat obrnilo, je bilo zame težje v razdajanju sijaja, saj je človeški svet po naravi jemalen in ob tem ne čuti niti hvaležnosti za prejeto. Vseeno pa hočem ostajati sonce in še naprej dajati... zato se moram hraniti. Ravno to je tisto, kar nam ljudem med našim preživljanjem vsakdana, manjka. Ne hranimo se s Soncem, ki nam daje dih in zavest! Kako se nahranim z edino hrano, ki jo živo bitje lahko uživa? Tako, da v sebi ohranjam prazen prostor, kjer vladajo Red in Čistina, Mir in Tišina... da On lahko posije vame in me neguje s svojo Toplino in Svetlobo.

Oglejte si tudi