Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Za otroke in starše: tudi otroci so z nami v tem...

V vrtcu Trnovo so v sodelovanju z ISA Institutom in Oddelkom za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL pripravili zgibanko za družine »Tudi otroci so z nami v tem…«, kot pomoč staršem, kako se pogovarjati z otrokom o tem, kaj se dogaja v času epidemije koronavirusa, kako ostati miren in skupaj z njim preživeti to obdobje.

Tudi otroci skupaj z nami doživljajo aktualno dogajanje. Tudi oni lahko doživljajo stisko. Njihova tesnoba je lahko toliko večja, saj v primerjavi z odraslimi ne zmorejo razumsko dojemati in se odzivati na premnoge informacije, ki krožijo okoli njih. Zato je pomembno, da se z njimi odkrito in njihovi starosti primerno pogovorimo ter jim razložimo situacijo. Hkrati pa poskrbimo, da smo pri tem mirni in ne ustvarjamo nepotrebne panike.

Zgibanka je zastavljena tako, da staršem omogoča, da na preprost in enostaven način svojim otrokom razložijo aktualno dogajanje. Majhni (predšolski) otroci težko razumejo, da z neumitimi rokami ali kihanjem, kašljanjem prenašajo viruse, ki jih niti ne vidijo. Prav tako ne razumejo, kako so za nas lahko nevarni. Če jim pomagamo razumeti, kako virusi škodljivo vplivajo na nas, jih bomo tudi lažje naučili samozaščitnega obnašanja, ki je najučinkovitejša preventiva.

V zgibanki so med drugim predstavljeni enostavni poskusi in razlage, s katerimi otrokom praktično prikažemo kaj so virusi, zakaj so nevarni, kako se širijo in zakaj je umivanje rok tako pomembno. Nanizane so aktivnosti, ki jih v teh časih lahko počnemo skupaj in z njimi umirimo otroke. Posebna pozornost je namenjena tudi osnovnim informacijam in razlagi pojmov, povezanih s koronavirusom in boleznijo COVID-19 ter preventivnim ukrepom.

Zgibanka je objavljena tudi na spletnih straneh ljubljanskih vrtcev, kjer bodo vzgojiteljice vsak dan dodajale nove vsebine za starše in otroke, igrice in konkretne nasvete.

 

Oglejte si tudi