Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Na muzejskih odrih odslej še več prostora za znanost

Univerza v Ljubljani (UL) je podprla že utečen projekt M_oder Muzejev in galerij mesta Ljubljane (MGML), v okviru katerega študentke in študenti na javnih predavanjih v muzejih in galerijah predstavljajo izsledke svojih seminarskih, diplomskih in magistrskih del. Ustanovi sta združili moči pri seriji predavanj, naslovljenih (Spre)govori znanost na M_odru. Najprej se bodo predstavile prejemnice in prejemniki Prešernovih nagrad UL. Prvo predavanje bo 22. februarja, drugo 7. marca, 16. marca pa bo potekal maraton predavanj.

Ob pomoči strokovnjakinje za javno nastopanje v MGML študentke in študenti nadgradijo predstavitve in nastope ter se naučijo iz raziskovalnega dela ustvariti zgodbo za širšo javnost. V MGML tako odpirajo vrata zanimivim predstavitvam, za UL pa je projekt del širših prizadevanj za povrnitev zaupanja v znanost ter povečevanja njene vpetosti v družbo.

Vsa predavanja so brezplačna (potrebna je le predhodna prijava na prijava@mgml.si), naknadno pa bodo v obliki posnetkov dostopna na YouTube kanalu UL.

V torek, 22. februarja 2022, ob 18. uri bo imel v Galeriji Jakopič predstavitev Lojze Žust s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Predstavil bo delo Metoda globokega učenja za napovedovanje poplavljanja morja.

V ponedeljek, 7. marca 2022, ob 18. uri bo imel v Konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana predavanje Aljaž Kavčič s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Predstavil bo delo Mikroskopija in senzorika skozi sipajoča tkiva z uporabo optičnih mikroresonatorjev.

Na maratonu v sredo, 16. marca 2022, s pričetkom ob 10. uri bodo v Konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana svoja dela predstavili Matej Milijaš Jotić z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (Mehanizem delovanja insekticidnih proteinskih kompleksov iz gobe bukov ostrigar (pleurotus ostreatus) na membrane črevesnega epitela ličink koruznega hrošča (diabrotica virgifera virgifera)), Ester Premate z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (Raziskovanje prehranskih spletov v ekstremnih okoljih: primer podzemnih rakov na območju Dinaridov), Maša Vozlič s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (Vpliv fosfonskih prevlek na biokompatibilnost fluorescenčnih nanodelcev), Gašper Gajšek in Klara Rešetič z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (Zasnova in razvoj večdisciplinarne blagovne znamke).

Vabljeni na znanost na M_oder!

Vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi