Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
11°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

Danes protest ljubljanske univerze

Zmanjševanje sredstev ogroža tako razvojno kot raziskovalno dejavnost univerze

Rektor Univerze v Ljubljani (UL), danes ob 9:50 organizira protestni zbor študentov in zaposlenih na univerzi. Rektor Stane Pejovnik je v pismu, ki ga je poslal univerzam, študentom, asistentom, strokovnim sodelavcem, raziskovalcem in profesorjem predstavil, po njegovem mnenju, brezizhodni položaj največje univerze v Sloveniji. Pravkar potekajoči teden univerze bodo tako zasenčili protesti.

 

Rezi, ki so predvideni za leto 2013, po naj bi tako pomenili poseg v samo vitalno jedro ustanove. Opozarja, da pristojno ministrstvo za tako drastične reze ni pripravilo nobene utemeljitve niti analize posledic takšnega nerazumnega varčevanja za prihodnost visokega šolstva.

 

Nove obremenitve z manj denarja

 

Predlog proračuna za leto 2013 pomeni za univerze 16 % zmanjšanje sredstev za izobraževanje in 20 % zmanjšanje sredstev za raziskovanje glede na leto 2011. V letu 2013 pričenja UL tudi v celoti z izvajanjem 5. letnika bolonjskih programov, kar pomeni znatno povečanje obsega dela in stroškov ob znižanju sredstev. Pejovnik meni, da nobena notranja racionalizacija tega izpada ne more nadomestiti.

 

Škoda bo dolgotrajna

 

Pejovnik je tudi izrazil mnenje, da so »Ministri v sedanji vladi ter poslanke in poslanci v DZ očitno pozabljajo, da so bili sami deležni kakovostnega in brezplačnega študija na javnih visokošolskih ustanovah.« S svojimi dejanji pa spodkopavajo enakopraven dostop do brezplačnega javnega visokega izobraževanja. »Škoda, ki nastaja sedaj, se ne more nadomestiti v nekih boljših, bolj bogatih časih. Generacije, ki študirajo sedaj, bodo nepopravljivo žrtvovane za slabo domišljene načine 'varčevanja',« je še zapisal.

 

Podpora pobudi

 

Akciji se pridružujeta še Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem, o akciji so obvestili tudi Univerzo v Novi Gorici. Ob univerzah pa sta podporo izrekli tudi študentski organizaciji Študentska organizacija Slovenije in ŠOU v Ljubljani.

Oglejte si tudi