Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

2. mesto za študente UL PF na tekmovanju iz poznavanja prava EU

Med 7. in 9. majem je v spletni izvedbi potekalo regionalno tekmovanje iz poznavanja prava EU Central and East European Law Moot Court (CEEMC). Tekmovanje organizirata British Law Center v okviru dobrodelne izobraževalne ustanove Juris Angliae Scientia Ltd pod pokroviteljstvom Sodišča EU in Centra za evropske pravne študije Univerze v Cambridgeu. Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (UL PF) je zasedla ekipno 2. mesto, članica ekipe pa je prejela tudi nagrado za govornico. 

Ekipo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani so sestavljali dodiplomska študentka in študent Nika Grošelj in Walter Maj Vidmar ter podiplomski študentki Tjaše Kalin in Maruše Juhant pod vodstvom nekdanjih uspešnih tekmovalk na tekmovanjih iz poznavanja prava EU izr. prof. dr. Ane VlahekSare Ermenc in Hane Palčič Vilfan. Zasedli so ekipno 2. mesto, članica ekipe Tjaša Kalin pa je prejela tudi nagrado za govornico. 

Preostale tekmovalne ekipe so bile (navedene v angleščini, kot so sodelovale na tekmovanju): University of Zagreb, Masaryk University Brno, Comenius University, University of Warsaw, Charles University, St Kliment Ohridski University of Sofia, West University of Timisoara, Tbilisi State University & Free University Tbilisi, Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kyiv Mohyla Academy, Free University Tbilisi in Kutafin Moscow State Law University.

CEEMC simulira postopek predhodnega odločanja na Sodišču EU. Letošnji osrednji temi sta bili javno naročanje v EU ter s tem povezano vlaganje tožb proti Evropski komisiji na nacionalnih sodiščih in izpodbijanje njenih aktov.

Ekipa je s pripravami začela konec januarja ob objavi primera, do konca aprila je pisala memoranduma v angleškem jeziku za obe stranki v postopku (Evropsko komisijo v vlogi toženca in gospodarsko družbo – sopogodbenico Evropske komisije v vlogi tožnika), ob Dnevu Evrope pa se je tekmovanje zaključilo z ustnimi nastopi pred sodniki in generalnimi pravobranilci na Sodišču EU, sodniki na Splošnem sodišču in drugimi strokovnjaki prava EU. Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani se je v izločilnih bojih najprej pomerila z ekipama iz Moskve in Sofije (enkrat kot tožeča in enkrat kot tožena stranka), v polfinalu pa še z ekipama iz Zagreba in Tbilisija (prav tako v vlogi obeh strank). Z mešano ekipo univerz iz Tbilisija se je v vlogi tožene stranke naša ekipa spopadla tudi v finalu. 

CEEMC tekmovanja, ki poteka od leta 1995, se Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani na pobudo akad. zasl. prof. dr. dr. h.c. Janeza Kranjca udeležuje od leta 1999 in na njem niza odlične rezultate (npr. 1. mesto v letih 2003, 2012, 2014 in 2015, 2. mesto v letih 2004 in 2021, 3. mesto v letih 2005 in 2017 ter več nagrad za najboljšega govornika in najboljši memorandum), leta 2000 pa je fakulteta tekmovanje tudi gostila.

Ekipi iskreno čestitamo!

vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi