Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Kmalu bo čas za vpis otrok v prvi razred osnovne šole

Vpis učencev v 1. razred osnovne šole za šolsko leto 2023/24 bo na vseh javnih osnovnih šolah v Ljubljani potekal od torka do petka, od 14. do 17. februarja 2022, od 8. do 12. in od 16. do 19. ure.

Vpis bo organiziran v prostorih šol in bo potekal osebno. Starše spodbujamo, da pridejo v šole skupaj z otroki. Izjemoma bo vpis mogoč tudi na daljavo, o čemer se starši dogovorijo s šolo. Šola v vabilu staršem in na spletnih straneh navede elektronski naslov in telefon kontaktne osebe.

Kdo se letos vpisuje?

Starši morajo vpisati v 1. razred osnovne šole otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati šolo, dopolnili starost šest let. Osnovne šole za šolsko leto 2023/24 tako vpisujejo otroke, rojene v letu 2017.

Odlog šolanja in izobraževanje na domu

Otroku se lahko začetek šolanja odloži za eno leto na predlog staršev, zdravstvene službe ali na podlagi odločbe o usmeritvi Zavoda RS za šolstvo, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo. Glede postopka ugotavljanja pripravljenosti in odložitve šolanja je pristojna šolska svetovalna služba.
Na podlagi Zakona o osnovni šoli imajo starši pravico vpisati otroka v javno osnovno šolo ali v zasebno osnovno šolo s koncesijo.

Za svojega otroka lahko starši organizirajo izobraževanje na domu, ki pa ga ne priporočamo zaradi velike kakovosti pouka in drugih dejavnosti v osnovnih šolah in širših pozitivnih učinkov obiskovanja pouka v šoli, kot so medsebojno učenje veščin, sodelovanje in druženje otrok. V tem primeru mora biti otrok vpisan v svojo matično šolo ali, v primeru prepisa, v eno izmed drugih osnovnih šol, ki vodi dokumentacijo o njegovem izobraževanju na domu. Starši so dolžni najpozneje do začetka šolskega leta (to je do 31. 8. 2023) o izobraževanju otroka na domu pisno obvestiti osnovno šolo, v katero je otrok vpisan, pri tem pa ji posredovati vse podatke, ki jih predpisuje določba 89. člena Zakona o osnovni šoli.

V katero šolo se vpiše otroka in kako poteka prepis v drugo šolo?

Starši svoje otroke vpišejo v šolskem okolišu glede na stalno ali začasno prebivališče (matična šola). Šolski okoliš se preveri tukaj ali na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (aplikacija SOKOL).

Starši lahko vpišejo otroka v 1. razred v šolo zunaj svojega šolskega okoliša, če šola, v katero želijo vpisati otroka, s tem soglaša in se predhodno o tem dogovori s šolo iz matičnega okoliša; torej, če so izpolnjeni pogoji, v skladu z Uredbo Vlade RS o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javne mreže glasbenih šol (Uradni list RS, št. 16/98, 27/99, 134/03, 37/16 in 4/18; v nadaljevanju: Uredba).

Vpis v 1. razred v šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem otrok prebiva, se izvede tako, da starši najprej vpišejo otroka v šolo v svojem šolskem okolišu, najpozneje v 14 dneh po izteku roka za vpis pa vložijo pri šoli, v katero želijo vpisati otroka, vlogo za prepis. Šola, na katero so starši naslovili vlogo za prepis, je dolžna o tem odločiti v 30 dneh od dneva, ko je prejela vlogo, in pred tem pridobiti soglasje otrokove matične šole.

Kdaj lahko šola izda soglasje za prepis?

Pri vpisu otrok v 1. razred so ljubljanske osnovne šole dolžne ravnati v skladu z Uredbo in poskrbeti z medsebojnim obveščanjem in soglašanjem za enakomerno zasedenost osnovnih šol in uravnoteženo prehajanje učencev med šolami različnih šolskih okolišev. Pri tem šola lahko soglaša s prepisom otroka, če s tem ni kršena pravica drugih staršev, da vpišejo otroka v šolo v svojem šolskem okolišu, če to ne povzroči oblikovanja dodatnih oddelkov oziroma zagotavljanja novih prostorov in če se s tem v šoli v šolskem okolišu, kjer učenci prebivajo, ne zmanjša število oddelkov, kar bi povzročilo spremembo statusa šole ali njeno ukinitev.

Pravica do brezplačnega prevoza učencev v osnovni šoli

Pravico do brezplačnega prevoza imajo na podlagi 56. člena Zakona o osnovni šoli tisti učenci v osnovni šoli, ki obiskujejo šolo v svojem šolskem okolišu in zanje velja, da je njihovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole ali da pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo.

Brezplačni prevoz, ne glede na oddaljenost prebivališča od osnovne šole, v skladu s 56. členom Zakona o osnovni šoli zagotavljamo tudi učencem s posebnimi potrebami, ki obiskujejo redne osnovne šole, in učencem, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, če je tako določeno v odločbi o usmeritvi. O načinu prevoza se šola dogovori s starši in lokalno skupnostjo, sklene se pogodba.

Brezplačni krajši programi za 5 do 6 let stare otroke, ki še ne obiskujejo vrtca

Za otroke, ki niso vpisani v programe predšolske vzgoje v vrtcih in ki bodo s 1. septembrom 2023 vstopili v prvi razred osnovne šole, je v Vrtcu Andersen organiziran brezplačen krajši program. Program bo potekal dvakrat tedensko v popoldanskih urah, vanj pa se lahko vpišejo otroci s celotnega območja Ljubljane. Ob vpisu šola starše seznani z možnostjo obiskovanja krajšega programa in jim izroči informacijo ter vpisnico, nato pa vse zbrane vpisnice posreduje v Vrtec Andersen. Za več informacij se lahko šola in starši obrnejo na svetovalno delavko vrtca Nadjo Beguš, ki je dosegljiva na elektronski pošti nadja.begus@vrtecandersen.si ali jo pokličejo na telefonsko številko 01 583 82 18.

Dodatna pojasnila

Starši lahko dodatna pojasnila o vpisu otrok dobijo na vseh ljubljanskih osnovnih šolah in na Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL, Ljubljana, Resljeva 18, na elektronskem naslovu izobrazevanje@ljubljana.si.

Šolam želimo uspešen vpis, vsem staršem in otrokom pa prijeten prvi stik s šolo ter uspešno šolsko leto 2023/24.

Oglejte si tudi