Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Dojenčki, otroci in piškoti

Vprašanje prehranjevanja otrok je verjetno staro prav toliko, kolikor se ljudje več in bolj ukvarjajo z ustrezno prehrano. Naši stari starši so imeli bistveno drugačne obroke, drugačen način prehranjevanja, priporočila o dojenju in uvajanju trde hrane so bila popolnoma drugačna kot danes. Kaj ponudimo otroku je zagotovo odvisno tudi od tega kje živimo, kulturne pripadnosti  in socialnega statusa.


Tako zdravstvena kot živilska stroka v današnjem času o pomenu ustreznega prehranjevanja vedo veliko več kot pred leti. Zaradi mnogih sprememb v načinu življenja, se spreminja tudi način prehranjevanja. Svetovna zdravstvena organizacija ves čas opozarja na škodljive posledice nepravilnega načina prehranjevanja, ki lahko pripelje do resnih bolezni in ne nazadnje do  različnih oblik raka. Kakšen bo odnos naših otrok do hrane, do pomembnosti  ustreznega prehranjevanja, pa je odvisno tudi  od našega odnosa, ki ga bo v času odraščanja deležen na tem področju. Če otrok že kot dojenček pogosto uživa piškote, jih bo zelo verjetno tudi kasneje.


Poglejmo, kako je s piškoti za otroke. Kakšni in do katere mere so zdrava izbira? Če imate doma dojenčka ali malčka, ste se zagotovo že srečali s piškoti, ki so namenjeni prav najmlajšim. V trgovinah se nahajajo na specializiranih policah z otroško hrano in so glede na navedbe na embalaži v večini primerni že za dojenčke pred prvim letom. V času, ko vsi hitimo in nam vedno zmanjkuje časa, so piškoti za otroke praktični tudi zaradi pakiranja in oblike, saj jih otrok z lahkoto drži v roki. Kljub temu, da se jih reklamira kot primerne za otroke že pred 1 letom starost  pa niso najbolj zdrava izbira za najmlajše, kar opozarjajo tudi  na Zvezi potrošnikov Slovenije.


Po ugotovitvah Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (MIPOR) so v večini primerov piškoti za dojenčke in majhne otroke podobni običajnim »piškotom«, predvsem tisti, ki naj bi bili primerni za dojenčke do enega leta starosti, saj običajno vsebujejo moko (najpogosteje pšenično), sladkor ali sirup in maslo ali olje. Nekaterim so dodani še posneto mleko ali banana v prahu, vitamini in minerali. Večina jih vsebuje še aditive in/ali arome. Hkrati opozarjajo mlade starše, da so v skupini izdelkov, ki glede na navedbe na embalaži vsebujejo dodano sadje, tudi izdelki, v katerih količina sadja skoraj ni vredna omembe, saj predstavlja zgolj slaba 2 odstotka, pogosto je sadje dodano v obliki zgoščenih sokov. Malčkom raje ponudite sveže sadje.


Iz prehranskega vidika je večini piškotov sladkor dodan. Glede na vsebnost sladkorja so med izdelki ogromne razlike, saj ga lahko vsebujejo od 12 pa do 25 gramov v 100 gramih izdelka. A bolj kot sama vsebnost sladkorja je pomembno, ali je izdelku sladkor dodan ali pa vsebuje zgolj naravno prisotne sladkorje v sestavinah kot so na primer sadje in mleko. Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPEGHAN) odsvetuje uživanje dodanega sladkorja otrokom mlajšim od dveh letPo drugem letu starosti naj prosti sladkor ne bi predstavljali več kot 5 odstotkov dnevnega energijskega vnosa (vir: WHO), kar za malčka, starega dve leti pomeni 15,5 grama sladkorja dnevno.


Glede na uredbo o aditivih hrana za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Lahko pa vsebuje sredstva za vzhajanje, kisline, emulgatorje in arome. Kot sredstva za vzhajanje so dodani različni karbonati, tartrati in fosfati. Predvsem fosfatom se je pametno izogibati, saj je prevelik vnos fosforja za naše telo škodljiv, ker vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.


Priporoča se, da četudi so piškoti praktični za uporabo, so hkrati energijsko gosta živila, po večini z dodanim sladkorjem, jih otrokom do prvega oziroma še bolje drugega leta starosti ne ponujamo. Za grizljanje otroku ponudite raje kuhan korenček, rezino sira, nesladkan pekovski izdelek (žemlja) ali narezano sadje.

Če se boste vseeno odločili za nakup piškotov za dojenčke in malčke, izberite tiste, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja in vsebujejo čim manj naravno prisotnega sladkorja. Piškoti naj bodo na jedilniku le poredko. Dojenčki teh piškotov  v resnici ne potrebujejo.


Glede na to, da stroka vedno znova preverja ustreznost živil, vpliv živil na organizem, je dobro, da upoštevamo tudi njihova priporočila. Pomembno pa je tudi, da ob vsem tem ohranimo »zdravo kmečko pamet« in se zavedamo, da četudi malček kdaj poje kaj, kar je sicer na »seznamu« nezdrave hrane, ne bo konec sveta.


Želiš RECEPT za zdrave domače piškote in sadne pite?

Želiš RECEPT za zdrave domače piškote in sadne pite?

Potem klikni >> tukaj


Avtor: Zavod IZRIIS


Viri:

  • https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/104-jih-dojencek-res-potrebuje
  • https://www.ringaraja.net/clanek/piskoti-za-dojencke-jih-res-potrebujejo_9058.html
  • https://www.zps.si/index.php/za-medije/9847-primerjalno-ocenjevanje-piskotov-za-dojencke-in-majhne-otroke-dojencek-jih-ne-potrebuje
  • https://www.zps.si/index.php/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/9948-doc-dr-evgen-benedik-ce-ze-piskote-otrokom-ponudimo-le-obcasno


Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Oglejte si tudi