Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev programa Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov

Program Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov, ki se izvaja od leta 1996, letno podpre 650-750 žalujočih. Temelji na mednarodno uveljavljenih hospic načelih in se izvaja na nacionalni ravni, kar uporabnikom omogoča lažjo dostopnost do celovite brezplačne podpore in hitro odzivnost ter preprečevanje zapletov v procesu žalovanja. V  Sloveniji ni na voljo javnega programa, ki bi ponujal tovrstno celostno podporo za žalujoče, ne glede na značilnosti in/ali vrsto izgube. Namen programa je nuditi celostno podporo žalujočim odraslim, otrokom, mladostnikom v procesu žalovanja.

Žalujoči ob izgubi bližnje osebe potrebujejo tako občasno kot kontinuirano podporo. Skladno s potrebami je društvo na podlagi primerov dobrih praks iz tujine razvilo različne oblike pomoči: individualno podporo, podporne skupine, kreativne delavnice za otroke in mladostnike, tabor za žalujoče otroke in mladostnike, tabor za starše, vikend skupino za odrasle žalujoče ter različna izobraževanja z namenom spreminjanja odnosa do smrti in žalovanja v družbi.

V procesu žalovanja so uporabniki programa lahko hkrati vključeni v različne oblike podpore, pri čimer jih podpira tudi v domačem okolju, vrtcih, osnovnih, srednjih šolah in drugih ustanovah, kjer je podpora potrebna.

Program je oblikovan skladno z individualnimi, specifičnimi potrebami žalujočih. Omogoča podporo pri žalovanju posebej ranljive skupine otrok in mladostnikov, katerih potreba po sočutni podpori je v strokovni javnosti pogosto spregledana. Pri izvajanju programa se prijavitelj v ta namen redno povezuje s strokovnimi delavci, ki so v stiku z žalujočimi otroki in mladostniki ter skupaj z njimi oblikuje podporne aktivnosti za lajšanje procesa žalovanja in/ali premagovanje učnih, vedenjskih odklonov.

Cilji podpore:

· zmanjšan občutek izoliranosti in nerazumljenosti žalujočih ob izgubi,

· omogočeno lažje razumevanje procesa žalovanja,

· opolnomočeni žalujoči za sprejemanje lastne čustvene odzivnosti ob izgubi bližnjega v različnih fazah žalovanja, ter za ponovno vključitev v vsakdanje življenje,

· izboljšano duševno zdravje in psihofizično počutje žalujočih odraslih, otrok in mladostnikov,

· zagotovljeno zagovorništvo pravic žalujočih odraslih, otrok, mladostnikov ter prispevati k zmanjševanju vrzeli na področju neenakosti pri obravnavi in dostopu do pravic žalujočih,

· kompetentni strokovni delavci in zaposleni v drugih službah pomoči za delo z žalujočimi in ustrezno obravnavo specifičnih potreb žalujočih,

· večja ozaveščenost splošne in strokovne javnosti o tematikah s področja žalovanja, z namenom spreminjanja odnosa do žalujočih in žalovanja v različnih segmentih družbe,

· uspešno premagani tabuji v zvezi z umiranjem, smrtjo in žalovanjem.

IZVAJALCI

Strokovno usposobljeni socialni delavci, psihologi in zakonski družinski terapevti, skupaj z dodano vrednostjo sočutne podpore usposobljenih prostovoljcev, prispevajo k opolnomočenju žalujočih za ponovno vključitev v vsakdanje življenje. Kot nosilci aktivnosti programa prispevajo h kakovostni strokovni in sočutni podpori ter k zmanjševanju vrzeli na področju neenakosti pri obravnavi žalujočih.

DELOVNI ČAS

Delovni čas programa je od ponedeljka do petka, 8-16h, torek 11-19h, na lokaciji v Slovenj Gradcu 9-14h. Preko službenih mobilnih številk je podpora žalujočim dosegljiva vse dni v letu, tudi izven delovnika.

Oblike podpore:

·      individualni pogovori

·      sočutni telefon

·      podporne skupine 

·      klub za žalujoče

·      levjesrčna druženja

·      vikend skupina

·      tabor levjesrčnih

·      tabor za žalujoče starše

·      podpora zaposlenim (vrtci, šole, NVO, javni zavodi), ki se pri delu srečujejo s smrtjo

Program omogoča izdatno podporo žalujočim v delovnih organizacijah v osnovnih šolah, vrtcih, domovih za ostarele in drugih NVO ter v vseh skupinah, kjer zaposleni prihajajo v stik s smrtjo. Za te kolektive izvajamo prilagojeno strokovno podporo in izobraževanja za varno in učinkovito soočanje z izgubami na delovnem mestu. Za otežen proces žalovanja je na voljo tudi poglobljena psihoterapevtska obravnava.

Naraven proces žalovanja je pomemben kazalnik človekovega duševnega in telesnega zdravja. Poskrbimo zanj. Skupaj.


Oglejte si tudi