Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Pomoč Mestne občine Ljubljana Ukrajini

Na Mestni občini Ljubljana se skupaj z našimi javnimi podjetji in zavodi pridružujemo zbiranju pomoči Ukrajini. Verjamemo, da bo ta vsaj nekoliko olajšala stiske, ki jih v teh dneh doživljajo meščanke in meščani Kijeva ter drugih ukrajinskih mest. Tistim prebivalkam in prebivalcem Ukrajine, ki se bodo pred vojno zatekli k nam, pa bomo pomagali z vsemi našimi možnostmi.


Pridružujemo se pobudi Eurocities

Ljubljana se pridružuje pobudi mreže evropskih mest Eurocities, da se vsi pripadniki ruskega in ukrajinskega naroda povežejo v znak prijateljstva med narodi in želje po miru. Ljubljana je mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost, zato verjamemo, da vojna ne more reševati problemov, lahko jih le poglablja. Vsa morebitna nesoglasja je potrebno reševati po mirni poti, z veliko mero strpnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja.

Ljubljana ima na svojem osrednjem trgu spomenik našega največjega pesnika, katerega Zdravljica je hkrati naša himna. Njeno osrednje sporočilo je, da naj med (sosednjimi) narodi vlada medsebojno spoštovanje in prijateljstvo. Zato menimo, da je Prešernov trg primerno prizorišče za srečanje vseh, ki si želimo čim prejšnje vzpostavitve miru v Ukrajini in tudi povsod drugod po svetu.

Vse, ki želite poslati sporočilo miru, vabimo, da se zberemo v soboto, 12.3.2022, ob 12. uri, na Prešernovem trgu.


Humanitarna pomoč Ukrajini

  • Lekarna Ljubljana je zbrala sanitetni material in otroško hrano v vrednosti okoli 80.000 EUR; pomoč bomo do četrtka, 10. marca, predali v državni Logistični center Roje.
  • v Hostlu Celica, ki je v upravljanju Ljubljanskega gradu, smo namestili 42 oseb iz Ukrajine, v namestitvah Gimnastičnega centra Ljubljana (Šport Ljubljana) pa 10 oseb.
  • nastanitev beguncem so zagotovili tudi v Mini teatru, kjer so že gostili begunsko družino, prostor za begunce v Novi Pošti pripravljajo tudi v Slovenskem mladinskem gledališču.
  • LPP je zagotovil dva avtobusa z voznikoma za prevoz mladih glasbenikov, članov Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine, v Ljubljano.

Zbiranje pomoči

V Mestni občini Ljubljana humanitarno pomoč zbiramo v Rdečem križu Slovenije, Območnem združenju Ljubljana, na Tržaški cesti 132 in v Škofijski Karitas Ljubljana na Poljanski cesti 2.


Organizacija pomoči na državni ravni


Klicni center

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil vladni klicni center, kjer so za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center deluje vse dni v tednu od 8. do 18. ure.
Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine +386 1478 7530.
Vzpostavili so tudi poseben e-naslov info.ukrajina@gov.si.


Zbiranje humanitarne pomoči

Vlada RS je odločila, da se bo vsa humanitarna pomoč, ki jo bo zbrala Republika Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Slovensko Karitas, zbirala v Logističnem centru na Rojah.
Uprava RS za zaščito in reševanje bo nato skupaj z Evropsko komisijo organizirala konvoje pomoči iz Roj na zbirne lokacije, ki jih je s sosednjimi državami Ukrajine že uskladila Evropska komisija.

Zbira se:

  • pripomočki za osebno higieno
  • kompleti prve pomoči, material za prvo pomoč
  • hrana (rok uporabe vsaj ½ leta, zapakirano v originalno embalažo)
  • gasilska reševalna oprema - cevi, elektro agregati, črpalke… (oprema mora delovati, biti varna za uporabo, ne sme biti poškodovana ter znotraj roka uporabe)
  • osebna reševalna oprema - gasilske čelade, rokavice, škornji. (oprema mora delovati, biti varna za uporabo, ne sme biti poškodovana ter znotraj roka uporabe)

Vsa humanitarna in materialna pomoč naj bo pakirana ločeno po navedenih sklopih v primerni embalaži oz. paketih (kartonaste škatle). Na embalaži naj bo jasno označeno, za kateri sklop gre.

Rdeči križ Slovenije, OZ Ljubljana, pomoč sprejema:
- ponedeljek in torek od 8.00-17.00
- sreda od 8.00-18.00
- četrtek od 8.00-16.00
- petek od 8.00-12.00
- sobota od 6.00-13.00

Finančna pomoč

Finančne prispevke posameznikov in poslovnih subjektov zbirata Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
Sklic: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
Koda namena: CHAR

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 870
Koda namena: Pomoč Ukrajini.

Namestitev beguncev iz Ukrajine

Za namestitve beguncev je zadolžen Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, ki pripravlja seznam lokacij in ponudnikov nastanitve beguncev iz Ukrajine.
Kontaktni Urada:
T: 040 853 421
E: info.ukrajina@gov.si

Vir: Mestna občina Ljubljana

Oglejte si tudi