Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Teden slovenskih naravnih parkov v Ljubljani

Ob tednu slovenskih naravnih parkov in ob Evropskem dnevu parkov, 24. maju, so v Krajinskem parku Ljubljansko barje in Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib pripravili šest brezplačnih dogodkov, namenjenih prebivalcem in obiskovalcem teh dveh zavarovanih območij narave v prestolnici.


Eno z naravo - premisli in se ponovno poveži

Letošnje praznovanje Evropskega dne parkov, ki ga obeležujemo 24. maja, poteka pod sloganom »Eno z naravo - premisli in se ponovno poveži«. Postavlja nam vprašanje, kaj bi bili brez narave? Stik z naravo ima pozitiven vpliv na zdravje ljudi – ustvarja dobro počutje, pozitivno prispeva k javnemu zdravju in spodbuja aktiven življenjski slog. Prav čas pandemije nas je ponovno opomnil, kakšno življenjsko okolje potrebujemo, da smo bolj zdravi in se bolje počutimo. Tako so mnoge od nas v preteklih dveh letih prav zavarovana območja narave, parki, javne in druge dostopne zelene površine ponovno bolj močno povezali z naravo.


Naravni parki so tista območja, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov. Z urejeno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalne turistične produkte ponujajo številne možnosti za doživetja, povezana z naravo.

V naravi bodimo čim manj moteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašamo in iz njega ničesar ne odnašamo. Ničesar, kar ni shranjeno v nas samih ali na posnetku v našem telefonu ali fotoaparatu.

Ljubljanski dogodki v tednu slovenskih naravnih parkov 


20. maj 2022 – Svetovni dan čebel

Predstavitev: Z ohranjanjem biotske pestrosti ohranjamo tudi opraševalce!
Najbolj znana opraševalka je medonosna čebela, vendar ni edina. Vsaj polovico rastlin oprašijo divji opraševalci, predvsem čmrlji, čebele samotarke in muhe trepetavke. Med pomembne opraševalce pa štejemo tudi metulje in nekatere hrošče. Divji opraševalci so pogosto bolj učinkoviti, a še vedno mnogokrat prezrti.
Kraj in čas: Ljubljana, trg pred Mestno hišo, od 10.00 – 18.00
Sodelujejo: Triglavski narodni park, Kozjanski regijski park, Krajinski park Kolpa, Krajinski park Ljubljansko barje in Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.


21. maj 2022 – Dan Nature 2000

Krajinski park Ljubljansko barje: Kolesarski izlet Odkrivanje zakladov Ljubljanskega barja s kolesom
Na 26 km krožni poti bomo skupaj odkrivali zaklade, ki jih pestuje ta skrivnostna pokrajina. Sledili bomo stari in obstoječi strugi reke Ljubljanice, obiskali bomo naravni rezervat Mali plac ter naravni spomenik Jurčevo šotišče. Na koncu pa se bomo zapeljali še na osamelec Blatna Brezovica, ki ponuja čudovit razgled na barjanski mozaik.
Kraj in čas: sedež KPLB, Podpeška cesta 380, Notranje Gorice, ob 8.30 (trajanje okvirno 4 ure)
Priporočena oprema: terensko kolo, čelada, oblačila in obutev primerna vremenskim razmeram in kolesarjenju ter pijača.
Obvezne prijave do zasedbe mest na: info@ljubljanskobarje.si

 

22. maj 2022 – Dan biotske raznovrstnosti

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib – Izobraževalni sprehod
Ob dnevu biotske raznovrstnosti vabimo na izobraževalni sprehod po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Območje je pomembno tako z vidika varstva naravnih vrednot in krajinskih značilnosti kot z vidika ohranjanja biotske raznovrstnosti. Mozaični preplet ekosistemov nudi dom več kot 2.800 različnim vrstam organizmov, med njimi tudi številnim redkim in ogroženim.
V okvirno dve uri dolgem sprehodu bomo spoznali nekatera naravovarstveno najpomembnejša mokrišča. Ta predstavljajo dragocen življenjski prostor številnim vrstam organizmov, med njimi tudi redkim vrstam gliv, rastlin in živali. Mokrišča so pomembna tudi kot zalogovniki ogljika v tleh in rezervoarji pitne vode..
Kraj in čas: Koseški bajer, 9.00 (trajanje 2 uri)
Priporočena oprema: nepremočljiva terenska obutev in obleka, repelenti, voda.
Prijave na dogodek (do 20 udeležencev) sprejemamo po e-pošti na naslov luka.sparl@vokasnaga.si ali po telefonu 031 225 740 do zapolnitve mest.


24. maj 2022 - Evropski dan parkov

Krajinski park Ljubljansko barje: Vodenje po razstavi in po novi tematski poti na Rakovi jelši
Vodenje po razstavi Zakladi Ljubljanskega barja in po delu nove tematske poti na Rakovi jelši.
Kraj in čas: Mestni park Rakova jelša, ob 17.00 (pod brajdo pri Varuhu zakladov Ljubljanskega barja na začetku poti z razstavnimi panoji), trajanje okvirno 2 uri
Priporočena oprema: dobra volja in odprta ušesa in oči ter pohodna obutev in oblačila
Prijave na: info@ljubljanskobarje.si

 Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib: Izobraževalni sprehod

Ob Evropskem dnevu parkov vabimo na izobraževalni sprehod po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Območje je pomembno tako z vidika varstva naravnih vrednot in krajinskih značilnosti kot z vidika ohranjanja biotske raznovrstnosti. V mozaičnem prepletu ekosistemov živi več kot 2.800 različnih vrst organizmov, med njimi tudi številne redke in ogrožene vrste.
V okvirno dve uri dolgem sprehodu bomo obiskali ekstenzivne, vrstno bogate travnike na zahodnem delu parka. Desetletja ali celo stoletja človeške rabe so tista, ki so omogočila, da tu še najdemo nekatere redke in ogrožene rastlinske vrste, žuželke, med njimi hrošče, metulje, divje čebele idr. ter v bližini vodnih teles kačje pastirje in predvsem v mejicah in na gozdnem robu tudi številne ptice.
Kraj in čas: parkirišče pri ZOO, 17.00 (trajanje 2 uri)
Priporočena oprema: terenska obutev in obleka, repelenti, voda.
Prijave na dogodek (do 20 udeležencev) sprejemamo po e-pošti na naslov luka.sparl@vokasnaga.si ali po telefonu 031 225 740 do zapolnitve mest.


28. maj 2022

Krajinski park Ljubljansko barje: Pohod po Barju
Na zanimivejših točkah 13 km pohoda bo predstavitev posameznih zanimivosti, kot so Plečnikova cerkev, naravni spomenik Kozlerjeva gošča, naravni rezervat Iški morost, naravna vrednota Strahomerska okna, ekskluzivno pa si bo letos mogoče ogledati tudi, kako potekajo gradbena dela na Črnovaški cesti.
Kraj in čas: na sejmišču Barje na Ižanski 303, Ljubljana, za staro šolo Barje ob 8.30 in 9.30 (zaključek predviden ob 15h).
Poskrbeli bomo za vodo na poti in topli obrok pred vrnitvijo z atraktivnim prevozom.
Organizator: Turistično društvo Barje; vodenje: Krajinski park Ljubljansko barje
Število udeležencev je zaradi prevoza ob povratku omejeno na 150, zato so obvezne prijave na 031 322 251 ali marjan.strle107@gmail.com.
Štartnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki.
Priporočena oprema: dobra volja in odprta ušesa in oči ter pohodna obutev in oblačila.

Oglejte si tudi