Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Prenovljena Trubarjeva ulica - prostor za vse

Trubarjeva ulica je ena izmed najstarejših ulic v Ljubljani, saj je bila prvič omenjena že leta 1802. Zagotovo je prav to eden izmed razlogov, zaradi katerih je Trubarjeva tako globoko zasidrana v zavest Ljubljančank in Ljubljančanov. Zato se tudi tako radi vedno znova vračajo nanjo.

Kljub temu Trubarjeva nikakor nima zgolj lokalnega značaja. Zaradi svoje izjemno raznolike ponudbe ta ulica namreč velja tudi za eno izmed najbolj multikulturnih ulic v našem mestu. Ker imajo tam sedež nekatere nevladne in okoljske organizacije ter restavracije z vseh koncev sveta in prodajalne z izjemno raznovrstno ponudbo, Trubarjevo lahko označimo za izjemno vključujoč prostor različnih življenjskih slogov in družbenih skupin. Tam lahko med drugim najdete tudi tako tako redke obrti, kot je denimo popravljalnica dežnikov.

Povezanost vseh

Ob tem pa ne gre prezreti niti tega, da so stanovalci te ulice ter tamkajšnji trgovci, gostinci in ponudniki storitev izjemno povezani. Zato lahko sleherni obiskovalec ulice zazna občutek skupnosti, ki vlada med tamkaj živečimi in zaposlenimi. Tudi to, poleg nekoliko bolj bohemskega izgleda, ustvarja edinstveni karakter te ulice.

Ohraniti značilen karakter ulice tudi po prenovi

Ko smo se v Mestni občini Ljubljana v sodelovanju z v birojem ATELIERarhitekti odločili celovito prenoviti Trubarjevo ulico z vsemi priključnimi ulicami, smo želeli ohraniti značilen karakter ulice in ga še poudariti z na novo zasajenimi drevesi ter novimi detajli, kot sta denimo bronasta plošča mojstra Folperta van Ouden Allena iz leta 1660 ali mlinski kamen.

Prenova Trubarjeve ulice je bila zaključena v začetku junija, torej ravno v času zaključka izvajanja najstrožjih ukrepov zoper covid-19, zato so trgovci, gostinci in ponudniki raznovrstnih storitev, vključenih v združenje Trubarjeva na dlani nekoliko počakali in v začetku oktobra izvedli prireditev Prenovljena Trubarjeva, s katero so simbolično odprli prenovljeno ulico. Organizirali so modno revijo, delavnice za otroke in odrasle, degustacije, nagradne igre, nastop trebušnih plesalk in voden ogled Migrantour – Arabsko potovanje po Trubarjevi ulici. Ob zaključku prireditve pa je župan Zoran Janković skupaj s predstavniki združenja prerezal trak in tako simbolno odprl prenovljeno Trubarjevo cesto.

Kako smo prenovili Trubarjevo ulico

Celovita prenova Trubarjeve ulice je poleg nove podobe vključevala tudi obnovo in gradnjo kanalizacije, vodovoda, plinovoda, vročevoda, optične infrastrukture ter javne razsvetljave.
V okviru prenove smo prenovili tudi priključne ulice, in sicer Obrežno stezo, ulico Za čreslom ter Prečno, Kastelčevo, Znamenjsko, Usnjarsko ter Vidovdansko ulico.
Dela smo začeli na začetku Trubarjeve ulice, pri Prešernovem trgu, in so potekala po posameznih odsekih, ki niso bili daljši od 100 metrov. S tem smo želeli zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje objektov in lokalov ob gradbišču, uporabnike teh objektov pa smo pravočasno obvestili o časovnici del.
Projekt prenove so pripravili v biroju ATELIERarhitekti, kjer so poudarili, da gre za zelo zahtevno prenovo, zato smo s potekom in obsegom prenove tamkajšnje stanovalce, lastnike in najemnike poslovnih prostorov seznanili že septembra 2018.

Oglejte si tudi