Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
26°C
15°C
JUTRI
24°C
16°C

Opozorilne nalepke na zabojnikih za odpadke

V Mestni občini Ljubljana že daljše obdobje opažamo nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov na ekootokih, ob podzemnih zbiralnicah in ob zabojnikih na zbirnih mestih.

Poleg zabojnikov se nabirajo odpadki, ki spadajo v zbirni center oziroma je zanje treba naročiti kosovni odvoz; plastična embalaža, papir in karton so namesto v zabojnik pogosto odloženi poleg njega, kopičijo se vreče z odpadki, ki v zabojnike na ekootokih in v podzemne zbiralnice ne spadajo.

Odlaganje odpadkov poleg zabojnikov je z občinsko zakonodajo prepovedano. Za nadzor in ukrepanje je pristojen Inšpektorat MU MOL, ki ga o nepravilnostih lahko obveščate tudi meščanke in meščani. H kopičenju odpadkov poleg zabojnikov pripomorejo tudi pravne osebe. V javnem podjetju Voka Snaga opozarjajo, da so pravne osebe dolžne s posebno pogodbo in na poseben način urediti prevzem in odvoz ločeno zbrane odpadne embalaže (plastične, kartonske, papirnate, steklene), ki nastaja pri opravljanju proizvodne, trgovinske in storitvene dejavnosti.

Zavedamo se, da se meščanke in meščani v teh časih soočajo s številnimi stiskami in težavami, tudi razumemo, da v luči razmer, v katerih smo se znašli, ustrezno ravnanje z odpadki za marsikoga ni več (tako) pomembno. A vendar je ustrezen odnos do lastnih odpadkov znak spoštovanja vseh, s katerimi sobivamo, in naš prispevek k skupnemu dobremu, za katerega smo odgovorni vsi. Smetenje in odlaganje odpadkov tja, kamor ne spadajo, vpliva na kakovost življenja vseh nas - prebivalcev in obiskovalcev Ljubljane, hkrati pa takšno vedenje lahko škoduje tudi živalim in rastlinam. V javnem podjetju Voka Snaga so zato pripravili obvestila, ki uporabnike opozarjajo na obveznosti, prepovedi in predvidene globe. Danes smo jih začeli nameščati na podzemne zbiralnice v središču mesta, z opozorili pa bomo opremili tudi zabojnike na ekootokih.

vir: MO Ljubljana

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi