Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Nove pobude projekta Zunaj bodo kmalu zaživele

V okviru projekta Zunaj že tretje leto zapored podpiramo meščanke in meščane, da sami skozi delovne akcije uredijo kotičke v svoji okolici, ki tako postane bolj prijetna za sosedsko druženje.

Predstavljamo vam nekaj letošnjih pobud, ki so že skoraj zaključene.  

MC'Viška Kolopopravljalnica

Julija je na dvodnevni delavnici nastala MC'Viška Kolopopravljalnica. 
Vesna Strlič, koordinatorka dejavnosti v Mladinskem centru Vič: “Nastala je MC'Viška kolopravljalnica - lesena struktura, ki združuje elemente kolesarnice in popravljalnice koles, poleg tega pa vsebuje še kup rešitev, ki so jih prepoznali in predlagali mladi. Tako smo dobili prostor za verigo in kljukice za čelade, rogovile za popravila v zraku in različno velike razdelke za shranjevanje koles. Mladi udeleženci so se vključili v proces načrtovanja, priprave in izdelave, pri tem pa skupaj razvijali kompetence ročnega dela in dela z lesom. Tako smo skupaj zaključili projekt, ki na Tržaški 85, pred vhodom v Mladinski center Vič nudi prostor za počitek vsem kolesom in skirojem, ki k nam pridejo na obisk. Poleg tega pa bo oskrbel tudi vse preostale ostale mimoidoče plesoče balance in spuščene gume.”

Pripravljajo tudi zaključni dogodek, na katerem bodo prikazali, kako si lahko kolo popravite sami. 

Moste za goste in Posvoji korito, pozeleni sosesko

Pobudniki akcij Moste za goste in Posvoji korito, pozeleni sosesko so združili moči in uredili velik del skupnega prostora pred svojimi bloki. Prekopali so obstoječa korita in zasadili nove rastline, trajnice. Za vsako rastlino so napisali označbe in namestili informacijske table. Prenovili so tudi leseno ograjo in postavili hiško za knjige.

Prostor še ni dokončno urejen, zato bodo organizirali še nadaljnje akcije. 

Ureditev travnika v Kosezah

Prebivalci Kosez so obrezali in oblikovali grmovnice, s čimer so očistili pešpoti in jih ponovno naredili za prehodne. Travnik so očistili smeti, obrezali pa bodo še spodnji rob robid, ki preraščajo del žične ograje na vzhodnem robu območja. Akcijo bodo zaključili v mesecu septembru.

Savska prenova 2.0

Savska prenova vključuje kar nekaj akcij, v okviru katerih so prebivalci med drugim pobarvali igrišče za odbojko ter obnovili visoke grede, jih prebarvali in dodatno zasadili. V superhiški ob Filipovem igrišču so poskrbeli še za manjšo zasaditev zelišč. Šest gnezdilnic, ki so jih sami izdelali, bodo namestili septembra, jeseni pa bodo uredili še sadovnjak ter postavili zunanjo opremo. Preko Facebook strani Savc so izvedli Fotonatečaj Savc nekoč in danes. Razstavo starih fotografij bodo odprli septembra.  

Milčinska oaza

Pobudniki Milčinske oaze so najprej očistili prostor, na katerem bodo izvedli večja gradbena dela. Uredili bodo peščeno površino iz prodca za igro z žogo ter naredili in postavili klopi. Zasadili bodo oaze z rastlinami.

Poljanski vrtovi

Na Poljanskih vrtovih so čez poletje popravljali klopi.

Trnuljčica Moste

Pobudniki akcije Trnuljčica Moste so čez poletje prebarvali zunanjo opremo in zgradili nova sedala. Opreme za knjigobežnico in igrobežnico se bodo s svežimi očmi lotili v mesecu septembru.

Več o projektu Zunaj  

Projekt Zunaj smo zasnovali leta 2019 kot plod sodelovanja med KD Prostorož, IPOP in Mestno občino Ljubljana, letos pa je koordinacijo projekta prevzelo društvo Pazipark.

Na Mestni občini Ljubljana poskrbimo za kritje materialnih stroškov do višine 800 evrov ter zagotovimo mentorsko vodenje.

Projekt je med meščankami in meščani zelo dobro sprejet in je vsako leto bolj odmeven. V preteklih dveh letih smo uresničili že 25 pobud, s katerimi smo obogatili okolico z novimi družabnimi prostori, lesenimi klopmi, zeliščnimi in cvetličnimi gredami, športnimi trasami, izmenjevalnico knjig, ureditvijo prostorov med bloki in še marsičim.

Oglejte si tudi