Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Naj javno stranišče ponovno v Ljubljani

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji za leto 2020. Najbolj urejena javna stranišča imamo v Ljubljani.

V akciji, ki je letos potekala že dvanajstič, so ocenjevali dostopnost, urejenost in čistočo, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo ter in higienski material (tudi možnost uporabe razkužila ter papirnatih brisač namesto električnih sušilcev) ter ugotovila, da so, enako kot lani, najbolj urejena naša, ljubljanska javna stranišča. V dvanajstih letih je Ljubljana vključno z letošnjim letom štirikrat zasedla prvo in trikrat drugo mesto. 

Komisija društva je opravila terensko ocenjevanje na 154 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji;  med drugim je preverjala stranišča v enajstih mestnih občinah.

V ljubljanskih javnih straniščih se srečate s krožnim gospodarstvom

Ljubljana je posebna po tem, da smo edini, ki v javnih straniščih uporabljamo najbolj trajnosten higienski papir, narejen iz odpadnega tetrapaka. To je le eden izmed projektov na poti v krožno gospodarstvo.
Z uporabo trajnostnega higienskega papirja smo začeli že leta 2015, in sicer najprej v Javnem holdingu Ljubljana in vseh javnih podjetjih. V letu 2019 se je dobri praksi pridružila celotna mestna uprava in četrtne skupnosti, 17 javnih vrtcev, 6 javnih osnovnih šol, 1 javna glasbena šola in 10 javnih zavodov, danes pa je trajnosten higienski papir v uporabi tudi v ljubljanskih javnih straniščih.

Javna stranišča so dostopna osebam z gibalnimi oviranostmi

Javno podjetje Voka Snaga za Mestno občino Ljubljana upravlja javna stranišča na desetih lokacijah. Sedem javnih stranišč je dostopnih tudi osebam z gibalnimi oviranostmi, pod Mesarskim in Prulskim mostom, na Grubarjevem nabrežju – Špica ter na Bregu - Keller pa so tudi previjalnice. Uporaba javnih stranišč je brezplačna.

Oglejte si tudi