Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nadgradnja centra za ravnanja z odpadki

Župan Zoranj Janković in član uprave družbe Strabag Gerhar Schinnerl sta v četrtek 27. septembra, z zamudo zaradi odmevne preiskave v kateri je bil Janković pridržan, podpisala pogodbo za izgradnjo objektov za predelavo odpadkov.

Projekt "Nadgradnja regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana" (RCERO Ljubljana) po besedah MOL rešuje problem komunalnega ravnanja z odpadki v osrednjeslovenski regiji. Je skupni projekt 28 občin širše osrednjeslovenske regije. Projekt nadgradnje RCERO naj bi zmanjševal izpuste toplogrednih plinov (zlasti metana), omogoča pridobivanje sekundarnih energentov, zagotavlja varovanje vodnih virov in omogoča optimalno rabo razpoložljivih odlagalnih površin.

Nadgradnja RCERO Ljubljana obsega:

-izgradnjo čistilne naprave za čiščenje izcednih voda (s poskusnim obratovanjem je začela marca 2010, z rednim obratovanjem pa marca 2011),
-izgradnjo objektov za predelavo odpadkov (predviden začetek poskusnega obratovanja je maj 2015, začetek rednega obratovanja pa september 2016),
-ureditev 3. faze IV. in V. odlagalnega polja za odlaganje nenevarnih odpadkov (z rednim obratovanjem je začelo septembra 2009).

Omenjeni objekti naj bi omogočali, da bo po predelavi na odlagališču končalo le 20 odstotkov odpatkov. Predvidena vrednost celotnega projekta je 144 milijonov evrov (skupaj z davkom na dodano vrednost).

Vir: MOL

Oglejte si tudi