Oceni objavo

Ljubljanski grad v novem letu

Včeraj smo pogledali, kako je Ljubljanski grad posloval lani. Poglejmo pa še, kaj za nas pripravljajo letos.

 

Med programskimi novosti naj najprej omenimo dogodek, ki se bo zgodil že to soboto, 19. januarja. To bo tematski plesni večer poimenovan Ples zime. Plesni večeri bodo v prelepem grajskem okolju potekali vsako tretjo soboto v mesecu, namenjeni pa bodo zabavi, druženju, sprostitvi in seveda plesu. Cena za posamezni plesni večer je 9,00 €.

 

Sicer pa bodo kulturno-umetniški program zaznamovale nekatere že uveljavljene vsebine, dodajajo pa tudi nekaj novosti. Razstavni program za leto 2013 predstavlja preplet razstav slovenskih in tujih avtorjev. Nadaljujejo s sodelovanjem z drugimi institucijami s področja kulture in umetnosti, npr. razstava o poti Alme Karlin – skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje.

 

Glasbeni program prinaša nadaljevanje cikla »Zvoki klasike«. Harmonikar in skladatelj Janez Dovč s svojimi gosti nas bo na petih koncertih cikla »Janez Dovč z gosti na Ljubljanskem gradu« popeljal na pot med klasično glasbo, jazzom, avtorsko in ljudsko godbo. V ciklu »Ta glas« se bodo predstavile odlične ženske vokalistke: Severa Gjurin, Tinkara Kovač, Nuška Drašček in Katja Šulc, nadaljujemo pa tudi z dvema koncertoma v okviru »Dnevov stare glasbe 2013« ter še nekaterimi samostojnimi koncerti.

 

Na sporedu bo tudi izobraževalni program, ki prinaša osemnajst pedagoških programov za predšolske, osnovnošolske in srednješolske otroke ter dijake, ob tem pa enkrat mesečno pravljično-ustvarjalna srečanja, pester počitniški program, tematske delavnice za vse starostne skupine, druženje z lutkami, srednjeveški tabor ter različne cikle predavanj.

 

V okviru tradicionalnih dogodkov, katerih vsebina večinoma temelji na zgodbah slovenstva ali zgodbah, ki so neposredno ali tesno povezane z Gradom, bodo nadaljevali grajsko vinsko zgodbo, obujanje pomladi na gregorjevo, jurjevanje, Grajske dneve, Grajske piskače, Knjižnico pod krošnjami in Zmajev festival.

 

Med najbolj obiskanimi in priljubljenimi poletnimi dogodki na prostem pa bodo zagotovo tudi v letošnjem letu Film pod zvezdami – letni kino, Panč in Komedija pod zvezdami.

1/2

Osvetljen grad. (foto: J. Maček, Turizem Ljubljana)

Grajsko dvorišče. (foto: D. Mladenivč, Turizem Ljubljana)

 

Nekaj več kot 3 milijone investicij

 

Na področju investicij letos na gradu načrtujejo dokončanje izgradnje celovitega strelovodnega sistema, dokončanje vzporednih traktov s Stolpom strelcev, dokončanje I. faze obnove Hribarjeve dvorane in začetek II. faze obnove, dokončanje ječ samic ter obnovo kulturne dediščine na traktu E1 (obnova stopnišča med Stanovsko dvorano in prostori nad njo, kjer bo zasnovan projekt Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu).

 

Sledi tudi energetska sanacija Ljubljanskega gradu. Letos je predviden strošek investicij 3.031.357 €, od tega bo Mestna občina Ljubljana zagotovila 1.758.441 €, za razliko pa smo kandidirali za evropska sredstva.

 

Želijo več kot milijon obiskovalcev

 

Na koncu sporočila za javnost so še zapisali: »Ob novih vsebinah in kulinarični ponudbi ter trendu rasti v turizmu pričakujemo, da bomo v letošnjem letu imeli več kot milijon obiskovalcev.« Pogumen cilj, za katerega upamo, da se bo uresničil. O aktivnostih na Gradu pa boste obveščene tudi na našem portalu.

Oglejte si tudi