Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

ZSSS: Dolgotrajna oskrba naj bo izključno javna!

Ureditev dolgotrajne nege in oskrbe potrebujemo, a ne kakršnokoli. ZSSS je na današnji novinarskih konferenci reagirala na predlog zakona o javno oskrbi, v njem poiskala pozitivne plati in opozorila na pomanjkljivosti in nevarnosti, ki jih lahko prinese.

Skrb vzbujajoče je zlasti, da pušča predlog zakona odprta vrata za privatizacijo socialnih in zdravstvenih storitev, ki ji v ZSSS nasprotujemo, ogrožena je lahko tudi socialna država. Je pa zakon lahko dobra podlaga za nadaljnjo razpravo, ki jo Zveza kot socialna partnerica pričakuje. Nesprejemljiva je zlasti pot po kateri se je pristojno ministrstvo za zdravje lotilo ureditve tega področja; ta je mimo socialnega dialoga, ki je določen v pravilih ekonomsko-socialnega sveta. Socialni partnerji so bili namreč o predlogu zakona seznanjeni preko medijev.

Dolgotrajna oskrba mora biti dostopna vsem po enakimi pogoji, biti mora kakovostna in služiti ljudem in ne zaslužkarstvu zasebnikov. Zanjo je treba zagotoviti stabilno financiranje. Država mora organizirati kapacitete, te morajo biti enako dostopne po vsej državi. Ne smejo prevladati politični in zasebni interesi nad javnim interesom. Ta mora biti jasno definiran. Ohranjeno mora biti tudi načelo solidarnosti. Sindikati tudi ne bodo pristali na to, da bi jih izrinili iz odločanja. ZSSS že vsaj 20 let opozarja na potrebo po ureditvi dolgotrajne oskrbe, pričakuje pa, da bodo postavljeni realni roki za vzpostavitev mreže dolgotrajne oskrbe. Prvi junij 2022 se zdi oddaljen, a je lahko problematičen, saj je treba sistem vzpostaviti iz nič.

M. M.

 

Oglejte si tudi