Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
24°C
10°C
Oceni objavo

Varujmo naše okolje. Mislimo na generacije, ki prihajajo.

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje, s katerim poudarjamo pomen skrbi za naše okolje. V Ljubljani smo na ta dan vsako leto končali tradicionalno enomesečno spomladansko čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano. Kljub temu, da zaradi epidemije koronavirusa letos akcije ne moremo izpeljati v običajni obliki, na naše okolje nismo pozabili.

Čistilna akcija

V sredo, 29. aprila 2020, bomo od 9. ure dalje izvedli čistilno akcijo, s katero bomo tudi v času epidemije opozorili na pomen čistega okolja.

Čistilna akcija bo potekala v vseh četrtnih skupnostih, pridružila se nam bodo vsa naša javna podjetja in zavodi, šole in vrtci ter številna društva.

Javno podjetje VokaSnaga bo na sedežih četrtnih skupnosti zagotovilo vreče za smeti, rokavice in zaščitne maske.

Vabimo vas, da se tudi sami udeležite čistile akcije, ob tem pa upoštevate vse varnostne ukrepe in navodila NIJZ ter Vlade RS, ki veljajo v času epidemije korona virusa.

Epidemija ni izgovor, da pozabimo na naše okolje, zato odpadkov nikar ne odlagajmo v naravo! Z mislijo na generacije, ki šele prihajajo, poskrbimo, da bo naš planet čist.

 Varujmo naše okolje. Mislimo na generacije, ki prihajajo.

Nova drevesa za še bolj zeleno mesto

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo izjemnega pomena mestnih dreves, zato si prizadevamo, da ohranimo prav vsako drevo v mestu, nenehno pa zasajamo tudi nova drevesa. V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah zasadimo od 300 do 600 drevorednih dreves vsako leto. Številna drevesa dodatno zasadimo v sklopu prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin. Tako med drugim letos sadimo drevesa na prenovljeni Trubarjevi ulici, Ulici talcev, na Letališki cesti in na novem parkirišču ob Tomačevski cesti. Skrbimo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in za pogozdovanje v gozdovih. Skupaj smo tako zasadili že 40.000 dreves.

Na Baragovi ulici in na Novih Fužinah smo na pobudo meščanov zasadili nova drevoreda, obnovili pa smo drevoreda na Zbašnikovi in Plevančevi ulici.
Na Plečnikovi tržnici smo revitalizirali drevored kostanjev, tri tam odstranjena drevesa pa nadomestili z novimi, nadstandardnimi sadikami.
V sklopu urejanja vrtičkov in parka Vižmarje Brod smo zasadili 54 sadnih dreves (češnje, hruške in jablane) ter 6 hrastov. V sklopu urejanja črnuškega bajerja pa smo zasadili 25 dreves (beli jesen, mokovec, lipa in bela vrba).

Človek, čuvaj svoje mesto

To pomlad nadaljujemo tudi z družbeno-odgovorno kampanjo Človek, čuvaj svoje mesto, s katero že od leta 2015 opozarjamo na nesprejemljivost vandalizma in poudarjamo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora.

Prvo leto akcije smo v ospredje postavili nedovoljeno grafitiranje in uničevanje javnih objektov, v naslednjih letih pa ozaveščanje o pobiranju pasjih iztrebkov, o odmetavanju žvečilnih gumijev ter cigaretnih ogorkov v koš.

Epidemija ni nikakršen razlog za to, da ne bi poskrbeli za našo naravo. Za lepo in urejeno mesto lahko veliko naredimo sami: skrbimo za svojo okolico, pasje iztrebke odložimo v pasje koške ali v koše za mešane odpadke, ko smo na sprehodu, odpadke vržemo v koš, ne na tla, cigaretni ogorki sodijo v pepelnike, pa tudi žvečilke nimajo kaj početi na tleh.

 

Oglejte si tudi