Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Ste pripravljeni sprejeti izziv in v mesecu juliju zavrniti uporabo plastike ter plastičnih vrečk?

S 1. julijem se je začel mednarodni mesec brez plastike. Izziv, da se za cel mesec izogibamo plastičnim izdelkom ter jih nadomeščamo s trajnostnimi, torej tistimi, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva.

Mednarodni dan brez plastičnih vrečk

V sklopu meseca julija se na pobudo fundacije The Plastic Free July (#plasticfreejuly) obeležuje mesec brez plastike, prav tako pa tudi mednarodni dan brez plastičnih vrečk.

Globalnemu gibanju se pridružujemo tudi v Mestni občini Ljubljana. Naš cilj je spodbuditi vse meščanke in meščane, da ta mesec ne kupujejo ali ponujajo izdelkov, ki so izključno iz plastike, jo vsebujejo ali so vanjo oviti. Trgovce in gostince v mestnem središču pa ponovno pozivamo, da se pridružijo kampanji proti plastičnim vrečkam.

Kampanja proti plastičnim vrečkam v Ljubljani

V Mestni občini Ljubljana si prizadevamo za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, ki jih v največji meri obremenjujejo prav plastični odpadki.

Ker se zavedamo škodljivosti uporabe in njenih posledic na okolje, smo že v letu 2016, ko je bila Ljubljana zelena prestolnica Evrope, s kampanjo "Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biorazgradljiva vrečka" opozarjali na prekomerno uporabo plastičnih vrečk, ki so škodljive za okolje, in promoviramo uporabo biološko razgradljivih vrečk. 

V letošnjem letu smo predstavili sodelovanje Mestne občine Ljubljana s trgovci in gostinci v ljubljanskem mestnem središču. Trgovce in gostince v mestnem središču smo pozvali, da namesto plastičnih svojim kupcem oz. gostom ponudijo zgolj papirne ali biorazgradljive nakupovalne vrečke. Doslej se nam je pridružilo že več kot 45 trgovcev in gostincev, ki jih predstavljamo na posebej izpostavljeni spletni podstrani, in so že prejeli tudi posebno nalepko, s katero kupcem sporočajo, da plastičnih vrečk ne uporabljajo. K sodelovanju vabimo tudi vse ostale trgovce in gostince.

 

Spodbujamo k uporabi lastnih torb ali košar

Tudi najemnikom na osrednji tržnici smo v sklopu različnih akcij razdelili brezplačne biorazgradljive vrečke. Pojasnili smo tudi, zakaj so plastične vrečke tako obremenjujoče za okolje, jih spodbujali, da za svoje nakupe uporabljajo biološko razgradljive vrečke in te zahtevajo tudi od prodajalcev, oziroma da uporabljajo lastne torbe ali košare, s katerimi bodo še zmanjšali uporabo različnih vrst embalaže. 

 

Na osrednji tržnici smo postavili vrečkomat z biorazgradljivimi vrečkami

Na osrednji tržnici smo  v aprilu 2019 postavili vrečkomat, na katerem si lahko kupci brezplačno vzamejo biorazgradljivo vrečko. Vrečkomat naj bi bil postavljen 30 dni, a ker je bilo navdušenje nad vrečkomatom, tako s strani meščank in meščanov kot s strani najemnikov stojnic, zares veliko, ostaja na osrednji tržnici vse do oktobra 2019.

Vrečke, nameščene v vrečkomatu, so primerne za shranjevanje živil (potrdilo Bioplast GF 106/02), imajo certifikat SEEDLING 7P2029, ki potrjuje, da lahko vrečke odlagamo na kompost, ter certifikat VINCOTTE S396 / OK COMPOST HOME, ki pomeni, da vrečko lahko odvržemo na domači kompost.

Oglejte si tudi