Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
5°C
3°C
JUTRI
4°C
-1°C
1241

Dr. Trilar: "Tigrastega komarja lahko preženemo z rednim čiščenjem"

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo resnosti situacije, zato že od leta 2017 v ospredje družbeno odgovorne kampanje Rokavice gor! postavljamo tigrastega komarja.

Tigrasti komar pika le podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Znan je po hitrem širjenju ter lahkem osvajanju umetnih od človeka ustvarjenih bivališč. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši komarji ne morejo razmnoževati in se s tem izogne njihovi konkurenci. Poleg tega so majhne količine stoječe vode premajhne za preživetje plenilcev komarjevih ličink, kot so npr. žabji paglavci in plenilske ličinke žuželk.

O tigrastem komarju, ki ga zadnje dni vedno pogosteje vidimo, smo govorili s strokovnjakom za žuželke, dr. Tomijem Trilarjem.

 

Strokovnjak za žuželke o tigrastem komarju

Doktor Trilar, ste priznan strokovnjak za žuželke. Predvsem vas zadnja leta pogosto slišimo v zvezi s preprečevanjem širjenja tigrastega komarja. Kdaj ste se prvič srečali s to invazivno tujerodno živalsko vrsto?

Na slovenski obali, ko so me opikali med obedovanjem na prostem. Najbolj drastično, pa je v moje življenje posegel doma na balkonu in vrtu, saj smo opustili obedovanje na balkonu in se pred tigrastim komarjem umaknili v stanovanje in balkonska vrata zamrežili.

Radi tudi eksperimentirate. Tudi v svojem bivalnem okolju ste testirali različne metode preprečevanja širjenja tigrastega komarja. Kaj se je izkazalo kot bolj uspešno?

Kljub temu, da v zbirki v Prirodoslovnem muzeju Slovenije hranim prvi primerek tigrastega komarja, ki je bil opažen v Ljubljani, pri preprečevanju širjenja nisem bil uspešen, saj se je tigrasti komar v moje bivalno okolje razširil, preden sem ga opazil. Sedaj se trudim zmanjšati velikost njegove populacije s preskušanjem raznih metod lova.

Kljub temu, da že nekaj let izobražujem ljudi o tigrastih komarjih in jim razlagam, da si jih v bistvu sami gojimo in da je potrebno odstraniti vse majhne vodne površine, v katerih poteka njegov razvoj, sem lansko leto na lastni garaži našel zamašen žleb in v vodi v njem je mrgolelo ličink tigrastega komarja. Sanacija in redno čiščenje žleba je do sedaj najbolj učinkovita metoda, ki je drastično zmanjšala velikost njegove populacije in znatno izboljšala kvaliteto bivanja.

Pogosto slišimo besede »Jaz imam svoj vrt in balkon že pospravljen, problem so sosedje!«. Imate kakšen nasvet kako nagovoriti sosede in se povezati v boju proti širjenju tigrastega komarja?

Edino, kar prinaša dolgoročne rezultate je izobraževanje.

 

Aktivnosti MOL za preprečevanje širjenja tigrastega komarja

Z namenom ozaveščanja in izobraževanja meščank in meščanov izvajamo različne aktivnosti, npr. z deljenjem sadik zelišč, ki tigrastega komarja odganjajo, za najmlajše smo pripravili basen o komarju Tigru, ki smo jo zvočno ubesedili in posredovali vsem vrtcem in osnovnim šolam v MOL z namenom, da se tudi o tej problematiki pouči že otroke.

Ker so vrtički pogost vir razmnoževanja komarjev, izvajamo izobraževanje najemnikov vrtičkov v lasti MOL, pisno gradivo o tej problematiki pa je dostopno tudi na vseh četrtnih skupnostih.

 

V letošnjem letu že promoviramo izobraževalna sporočila, ki so na razpolago za ogled tudi na YouTube kanalu MOL (prav tako tudi na nacionalni televiziji), v sodelovanju z društvom Smetumet pa smo pripravili tudi načrt za naredi-sam past za komarje in naredi-sam repelent za odganjanje tigrastih komarjev.

 

Uporabne informacije

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi