Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Alternative hitri modi

NOVO ≠ BOLJŠE: Vodnik za bolj trajnostno oblačenje

Da ima tekstilna industrija negativne posledice na naše zdravje in okolje, čivkajo že ptiči na vejah. Potrošniki se tega vedno bolj zavedamo, zato zahtevamo njeno drugačno, trajnostno obliko. V tujini se pojavlja cel kup novih zanimivih praks in drugačnih trendov, o čemer smo pred kratkim že pisali. Kako pa se lahko trajnostno oblači potrošnik v Sloveniji?

POPRAVIMO, PREKROJIMO, IZBOLJŠAJMO

Včasih je dovolj samo pokvarjena zadrga, da bomo jakno odložili  v kot in si čez čas kupili novo. Popravil se poslužujemo premalo. Še veste, koga v domačem kraju poklicati, da vam prikroji hlače ali zamenja zadrgo? Na portalu Manj je več smo na Karti mojstrov pod kategorijo »Oblačila« zbrali šivilje in popravljalnice oblačil, ki vam lahko priskočijo na pomoč ob takšnih zagatah. Dobra šivilja vam lahko vaše najljubše krilo tudi predela v kaj drugega, tako da boste dobili unikaten nov kos oblačila, ne da bi za to zapravljali Zemljine vire in onesneževali okolje.

Če opazite, da vašega lokalnega ponudnika ni na zemljevidu, nam to sporočite in dodali ga bomo, da bo lahko pomagal še drugim.

NAJEM JE NOV NAKUP

V Sloveniji je običajno, da si izposodimo oblačila za prav posebne priložnosti, kot je npr. poroka. Kaj pa takrat, ko gremo na praznovanje Abrahama ali pomembne obletnice v naši službi? Takšnih dogodkov v letu, kjer se ne pričakujejo večerne toalete, a vseeno dogodku primerna oblačila, je veliko več.

Zakaj si ne bi tudi za takšne dogodke namesto tekanja po trgovinah v zadnjem trenutku (in potem nerodnih situacij, ko s sodelavko izbereta enako obleko za novoletno zabavo) oblačila izposodili? 

MJZ Fashion nudi oblačila prav za takšne priložnosti. Pobrskajte med drugimi ponudniki in ne pozabite: najem je nov nakup! Ne le, da boste s svojo odločitvijo prispevali k varovanju okolja, privarčevali boste in imeli manj oblačil, ki vam po le nekajkratnem nošenju delajo gnečo v omari.

SECOND HAND ZAKLADI

Iz oblačil, ki jih je nosil že nekdo drug, so se običajno že izprale kemikalije, s katerimi so prepojena nova oblačila, poleg tega pa jih lahko dobimo po res ugodnih cenah. Večkrat so v second hand trgovinah na voljo unikatni kosi. Tudi za nakupovanje oblačil iz druge roke nam danes ni treba več iti zelo daleč: vedno več second hand trgovin imamo v Sloveniji: v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Žalcu, Ptuju, Kranju, Velenju ...

Zemljevid vseh trgovin najdete na našem portalu Manj je več pod kategorijo »Oblačila«. Tudi tukaj bomo veseli, če nam javite še za kakšno trgovino, ki smo jo spregledali.

IZMENJAVE NISO SAMO ZA ŠTUDENTE

Odličen način brezplačne osvežitve svoje garderobe in spoznavanja novih ljudi je udeležba na izmenjevalnici oblačil. Saj veste, kako to gre: prinesete dobro ohranjene kose oblačil, ki jih iz različnih razlogov ne nosite več, nato pa si med oblačili, ki so jih prinesli drugi, izberete najljubše kose.

Ledino smo pri organizaciji izmenjav začeli orati Ekologi brez meja s projektom Tekstilnica, ki je v prostore Waldorfske šole leta privabljala množice obiskovalcev, pred kratkim pa smo projekt predali v izvajanje Zavodu Bob.

V zadnjih letih so se izmenjevalnice oblačil in drugih predmetov močno razširile po celotni Sloveniji. Na koledarju portala Manj je več smo v preteklem letu opazili cel kup mladinskih centrov, komunal in drugih lokalnih združenj, ki so organizirali 240 dogodkov izmenjav oblačil in drugih dogodkov ponovne uporabe – seznam organizatorjev si lahko ogledate spodaj. Preverite, ali imajo v kratkem v načrtu organizirati še kakšen podoben dogodek.

Izmenjevalnice še ni v vašem kraju? Organizirajte jo sami ali k temu spodbudite društvo iz vašega kraja. V pomoč smo pripravili Priročnik za organizatorje izmenjav, z veseljem pa vam odgovorimo tudi na kakšno drugo vprašanje.

KAKOVOST PRED KOLIČINO

Tako kot pri vseh drugih stvareh, ki jih uporabljamo, tudi pri oblačilih velja načelo manj je več. Manj kosov kakovostne izdelave nam bo olajšalo vsakodnevne odločitve, prihranilo denar in prispevalo svoj košček k boljšemu jutri. Ko potrebujete nov kos oblačila, se torej prepričajte, da kupujete od blagovnih znamk, ki se zavedajo pomena trajnosti in se to tudi odraža v njihovih izdelkih.

 

DODATEK: SEZNAM ORGANIZATORJEV IZMENJAV

Ajdovščina: Območno združenje Rdečega križa
Bled: Art cafe
Brežice: Mladinski center Brežice
Celje: Društvo Živa Kreativa
Črenšovci: Zavod GardenSpot
Duplek: Osnovna šola Duplek
Gornja Radgona: Rastišče – poligon za zelene ideje
Idrija: Mladinski center Idrija
Kamnik: Mladinski center Kotlovnica Kamnik
Koper: Društvo KUP kultura, Klub študentov občine Koper, Mladi za podnebno pravičnost Primorska
Kranj: Rod Zelenega Jošta, LUK – medgeneracijski center
Kranjska Gora: Dovje-Mojstrana: Zelena prihodnost
Krško: Mladinski center Krško
Laško: Laški akademski klub
Lendava: Helen Doron English
Ljubljana: Območno združenje Rdečega križa, Zavod Bob, Hostel Tresor, Mladi Zmaji Bežigrad Mladinc, Zavod Voluntariat, Skupina mamic Antonke, Old News, Mladinsko središče Vič
Ljutomer: Mladinski svet Ljutomer, Gimazija Franca Miklošiča Ljutomer
Logatec: Komunalno podjetje Logatec
Maribor: Zveza prijateljev mladine Maribor, mala tržnica
Murska Sobota: Društvo Nasmešek
Nova Gorica: Carinarnica, Fuldoro
ovo mesto: Europe direct Novo mesto
Ormož: Unterhund, Center ponovne uporabe
Piran: Okolje Piran
Postojna: Mladinski center Postojna
Ptuj: Center interesnih dejavnosti Ptuj
Radovljica: Ljudska univerza Radovljica, Izmenjajva si
Sežana: Mladinski center Podlaga
Solkan: Mostovna
Škofja Loka: Območno združenje Rdečega križa
Velenje: Klub eMCe plac
Vrhnika: Skupina mamic Sončnice
Žalec: Zero Waste Žalec
Žiri: Klub Žirovskih študentov

 

Oglejte si tudi