Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Ali ste vedeli: koliko vrtnic Ljubljana krasi naše mesto

Ljubljano krasi več kot 3500 vrtnic Ljubljana. Najdete jih v mestnih parkih, na javnih zelenih površinah, pred mestnimi ustanovami, hoteli in muzeji, pa tudi pred osnovnimi šolami in vrtci.

Vrtnice Ljubljana lepšajo okolico šol in vrtcev

Pred ljubljanskimi osnovnimi šolami in vrtci smo spomladi v sodelovanju s Turizmom Ljubljana Botaničnim vrtom Ljubljana zasadili 780 sadik vrtnice Ljubljana. Na povabilo k zasaditvi se je odzvalo 49 šol in vrtcev, tako tistih, ki vrtnic še niso imeli zasajenih, kot tistih, ki so želeli dopolniti svoj rožni vrt.
Spomladansko saditev vrtnic smo sicer sklenili na Križevniški ulici, kjer smo v sodelovanju z Mini Teatrom zasadili deset vrtnic.

O vrtnici Ljubljana

V Ljubljani imamo od leta 2015 svojo vrtnico, ki je s svojim imenom in barvami predstavlja simbol mesta. Izbrali smo jo na podlagi ocene strokovne komisije ter meščanov, ki so svoj glas lahko oddali v rožnem vrtu v Tivoliju in preko spleta.

Zakaj je vrtnica Ljubljana bela?

Ob razglasitvi vrtnice Ljubljana je prof. dr. Matjaž Kmecl povedal: »Rasi in lubi me luba moja gartroža (rumena)« je najstarejši znani slovenski zapis o vrtnici - gartroži (rumena pomeni v jeziku 15. stoletja rdeča). Do potresa 1895 je imel ta zapis streho nad glavo v Ljubljani, potem je izginil po svetu; danes ne vemo zagotovo, kje je. In pol tisočletja pozneje si je Ljubljana zaželela svojo lastno živo vrtnico, vredno 'najlepšega mesta na svetu'. »Zdaj je tu, vrtnica Ljubljana. Bela je zato, ker sta ljubljanski mestni barvi bela in zelena. Mesto je pač bela lepotica sredi morja zelenih gozdov: in takšna je tudi nova vrtnica – očarljiv bel cvet med bleščeče zelenim listjem. Ob njej bi nekdanji trubadur še enkrat vzneseno vzkliknil: »Rasi in lubi nas naša luba gartroža!« Imejmo jo radi tudi mi; poslej je naša prav tako, kot je naše mesto, v katerem živimo in nam je dobro v njem!«

 

Oglejte si tudi