Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Na Žalah dražji najem grobov

Javno podjetje Žale je s 1. januarjem letošnjega leta povišalo cene osnovnih pokopaliških storitev za 8,8, odstotka. Tako so se podražile najemnine grobov, najemnine prostorov za anonimni pokop in prostor za raztros pepela. Nove cene pokopaliških dejavnosti je ljubljanski mestni svet na predlog javnega podjetja Žale potrdil minulo poletje.

 

To pa ni prva podražitev storitev javne službe, saj so že avgusta lani povišali ceno pogreba s krsto in upepelitev. S sedanjo podražitvijo so počakali do novega leta, ker so bile cene osnovnih pokopaliških storitev za leto 2012 že obračunane, uporabnikom pa so tudi že izdali račune.

 

Celoletni najem enojnega groba bo namesto dosedanjih 31,7 stal 34,5 evra, najem žarnega groba pa namesto 19 20,7 evra. Najemnina za prostor za raztros pepela bo po novem 2,8 evra dražja, in sicer 34,5 evra.

 

V gradivu je bilo zapisano, da pokopališka dejavnost posluje negativno že več let, zato v podjetju menijo, da je potrebno z začrtano politiko postopnega dvigovanja cen najemnin nujno nadaljevati do izboljšanja poslovanja v pokopališki dejavnosti. Na letni ravni bo dvig cene najemnine za 2,80 evra pomenil povečanje prihodkov iz naslova najemnin za 124 tisoč evrov.

 

Izgubo pokopališke dejavnosti so v javnem podjetju Žale pokrivali z dobičkom iz prodaje sveč, ikeban, rož, nagrobne opreme in z upepelitvami pokojnikov s stalnim prebivališčem zunaj Mestne občine Ljubljana. Družba Žale pa v svojem poslovnem načrtu za letošnje leto opozarja, da je zagotavljanje pozitivnega poslovnega rezultata na račun tržne dejavnosti, zaradi vse večje konkurence, negotovo.

 

Oglejte si tudi