Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
13°C
10°C
JUTRI
15°C
6°C
839

Kako sanirati škodo v sadovnjaku po toči?

Poleti so ob menjavah vremenskih front pogosta neurja, velikokrat spremljana tudi s točo, ki na sadnem drevju in jagodičevju lahko povzročijo veliko škodo in izpad pridelka.

Toča, ki je drobnejša in med dežjem povzroči le manjšo škodo. Poškodbe imajo posamezni listi in izpostavljeni plodovi kakšno udrtino. Malo večja škoda nastane na sadju, ki dozoreva, saj so plodovi mehkejši. 

Hujše je kadar pada debelejša ali zelo debela toča, ki povzroči tudi precej večjo škodo. Kar precej poškoduje liste in tudi vejice ter lubje na vejah. Zaradi jakosti in debeline pa močno poškoduje plodove in največkrat povsem uniči dozorevajoče sadje in jagodičevje. 

Po možnosti moramo čim prej po škodi najprej pobrati sadeže, ki so še uporabni in jih čim prej predelati v kompote, marmelade ali sok.

Ko se drevje osuši, najprej pregledamo kakšne so poškodbe in po potrebi odrežemo kakšno preveč poškodovano ali polomljeno vejo. Odstraniti moramo tudi vse poškodovane plodove, ki bi začeli gniti. Nato (po možnosti v roku 24 ur po toči) poškropimo sadno drevje z fungicidom na osnovi kaptana Merpan 80 WDG, Orthocide 80 WG, Scab 80 WG, Scab 480 SC.

Pri sortah, ki dozorevajo, upoštevajte karenco za škropiva!

V sadovnjakih, ki imajo še dovolj listne mase, dodamo fungicidu eno od listnih gnojil, ki vsebujejo mikroelemente in aminokisline, ki rastlini pomagajo v stresnih situacijah (Protifert LMW, Drin, Algoplasmin, Basfoliar aktiv…). Če je listje preveč poškodovano oz. ga skoraj ni, z listnimi gnojili počakamo, da zrastejo novi listi

Priporočamo tudi dodajanje bakrenega pripravka Cuprablau Z v koncentraciji 0,06%, da preprečimo okužbo ran, ki so nastale na lubju.

Ne smemo pozabiti, da bo, posebno pri močno poškodovanih drevesih, propadlo tudi nekaj korenin, ker se bo hrana preusmerila v obnovo ran, zato bo spomladi potrebna močnejša rez!

 

Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi