DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Študijski krožek Renesansa

Si želite bolje spoznati renesančno umetnost, njene glavne predstavnike na področju likovnega, kiparskega in arhitekturnega ustvarjanja, se podrobneje seznaniti z ustvarjalnim opusom Leonarda da Vincija, Michelangela Buonarottija, več zvedeti o zgodovinskih in kulturnih okoliščinah, ki so vplivale na razvoj renesančne umetnosti? 
                 
Vabimo vas, da se pridružite študijski skupini Renesansa, v kateri je še nekaj prostih mest.

V programu spoznavamo renesančno umetnost v umetnostno vodilnih deželah Zahodne Evrope ter njihov vpliv na sosednje dežele. Spoznavamo tudi ključne kulturnozgodovinske dejavnike, ki so sooblikovali renesančno umetniško produkcijo. Obravnavali bomo renesančno slikarstvo, kiparstvo in arhitekturo. Najprej bomo spoznali protorenesanso, torej renesančne elemente, ki so se pojavili že v času gotike. Srečali se bomo s florentinski slikarji (obrtniki Giotto di Bondone, Pisanello in Gentile da Fabriano). Nadaljevali bomo z renesančno umetnostjo 15. in 16. stoletja, seznanili pa se bomo tudi z manierizmom. Med drugim bomo obravnavali opus Leonarda da Vincija in Michelangela Buonarottija. Renesansa in humanizem sta tesno prepletena. Spremljali bomo, kako je humanizem postavil človeka v središče in katere vrednote so bile najpomembnejše. Spoznali bomo, zakaj je bila prav ponovno obujena antika estetski ideal in osrednji vir navdiha za renesančne umetnike. 

Mentorica: Kaja Rožman, univ. dipl. umet. zgod., muzejska in galerijska sodelavka, avtorica strokovnih in poljudnih člankov s področja umetnosti
Urnik: četrtek, 10.30 do 12.00, CDI Univerzum, Grošljeva 4, predavalnica 13
Prijave: UTŽO Ljubljana, 01 433 20 90, univerza3@siol.net

Oglejte si tudi