Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Zakaj bi bili druga Švica, če smo lahko prva Slovenija?

V sredo, 28. junija 2017, smo se zbrali v Orehovem gaju, kjer smo na Zaključni konferenci prvega cikla projekta Made with Y pregledali dosežke zaposlovanja mladih, ki jih je v preteklem letu dosegel Zavod Ypsilon z izjemno ekipo predavateljev in moderatorjev.
Projekt Made with Y poteka pod okriljem Javnega razpisa za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost 2016–2018, ki ga izvaja Urad RS za mladino. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

Na Zaključni konferenci prvega cikla projekta Made with Y je mlade z vzpodbudnimi besedami nagovoril vršilec dolžnosti direktorja Urada za mladino RS, Rok Primožič, ki je poudaril, da se bodo še naprej trudili za povečevanje zaposlenosti med mladimi: »Verjamemo, da se aktivni mladi lažje zaposlujejo in veseli me, da je to del poslanstva Zavoda Ypsilon.« Po uvodnem nagovoru smo na oder povabili Žigo Vavpotiča, predsednika upravnega odbora Outfit7, ki je mladim spregovoril na temo kadrovanja in trendov na trgu dela ter razkril nekaj smernic za uspeh v poslovnem svetu.

 

Vzor proaktivnosti in želje po družbenih spremembah

Življenjepis Žige Vavpotiča se šibi od dobrih zgledov in navdihujočih dejanj. Kot aktiven član nevladnega sektorja je bil med drugim leta 2009 z Blažem Kosom in Blažem Ravnikarjem soodgovoren za ustanovitev Zavoda Ypsilon: »Z Zavodom Ypsilonom smo dregnili v organiziranje mladih v Sloveniji in naredili enega prvih zasebnih zavodov, ki smo ga uspešno predali naprej naslednjim generacijam,« je pohvalil trenutno delovanje Zavoda Ypsilon.


Potem ko se je skoraj znašel v politiki, je pristal na mestu predsednika upravnega odbora podjetja Outfit7, ki je do danes dosegel že šest milijard prenosov aplikacije Talking Tom in beleži 350 milijonov rednih mesečnih uporabnikov, kar je več od družbenega omrežja Twitter. V kratkem lahko pričakujemo premiero slovenske sinhornizacije risanke Talking Tom, ki je potekala v sodelovanju z RTV Slovenija, Žigu Vavpotiču pa projekt pomeni predvsem doprinos k bogastvu slovenskega jezika in kulture.


Rdeča nit, ki povezuje mnoge njegove projekte in iniciative je odgovarjanje na potrebe družbe, saj mu je izjemno blizu vidik družbenega zavedanja. Lep primer tega je anekdota o nastanku Simbioze, ki se je rodila iz preprostega vprašanja njegove babice, kaj pomeni WWW in se razširila v slovensko zgodbo uspeha.


Moja odgovornost je, da so ljudje zadovoljni


Po mnenju vodje globalnega podjetja Outfit7 so ljudje najpomembnejši element vsake organizacije. Prav zato se v podjetju Ekipa2 najbolj trudijo, da zaposlenim zadovoljivo odgovorijo na potrebe kot so plača, izobraževanje, neomejen dostop do zdrave hrane in odlični team buildingi. Ker je slovenski bazen kadrov omejen, morajo zaposlovati tudi tujce, a je Žiga takoj kritično omenil, da proces zaposlovanja tujih državljanov traja predolgo, država pa ni dovolj konkurenčna pri razliki med neto in bruto plačo: »To Slovenijo omejuje, da bi lahko bolje skrbeli za kadre,« je izpostavil Žiga Vavpotič.

 

Mentorjem pustim, da so do mene iskreni


Kot pobudnik programa Mentorski program – Uči se od najboljših in zagovornik ideje o Sloveniji kot mentorski državi, je imel Žiga Vavpotič v življenju ogromno mentorjev. Pri tem pa ni pričakoval samo hvale, temveč tudi občasno klofuto, s katero so ga opomnili, da bi lahko bil še boljši. Velik uspeh je po njegovem mnenju dvorezen meč, saj ljudje lahko hitro postanejo prevzetni: »Živeti na polu spoštovanja do skromnosti in verjeti, da lahko spremeniš svet, je umetnost vsakdana, ki me spremlja že kar nekaj časa.«


Živi in pusti sled, poišči svoj zakaj


Žiga se v svoji karieri ves čas srečuje z mladimi. Z njimi je delal v Zavodu Ypsilon, zdaj vodi kadrovsko precej mlado podjetje, kjer je povprečna starost okrog 31 let. Pri delu z mladimi opaža, da obstajata dve skupini mladine: »Na eni strani so izjemni posamezniki in geniji, ki posegajo po zvezdah. Na drugi strani pa imamo ogromno goro apatičnih mladih, ki ne vedo, kaj bi sami s seboj,« pravi in se pri tem sprašuje o vzrokih, ki po njegovem morajo izvirati iz vzgoje in šolskega sistema: »Šolskega sistema nismo spremenili že od časa Marije Terezije, svet pa se spreminja neverjetno hitro,« opozarja in mladim svetuje, naj stopijo iz cone udobja, kamor jih potiska človeška narava in sistem, v katerem odraščajo, ter si začnejo kot otroci ves čas postavljati vprašalnico zakaj: »Ko najdeš svoj 'zakaj' pot ni težka, izzivov ni, vesolje se odpre, dobiš podporo na poti, ki jo želiš prehoditi.« Zakaj Žige Vavpotiča je proces učenja in spoznavanja stvari.

 

Ključna sta sodelovanje in povezovanje


Pozitivne napovedi ima Žiga Vavpotič tudi za Slovenijo, če se bomo naučili med seboj sodelovati in bomo iskreno privoščili uspeh drugim okrog sebe: »Če bodo vsi sosedje okoli mene uspešni, bo zelo dobro za vse,« pravi in dodaja, da nam do uspeha ne manjka veliko.


Po njegovih izkušnjah je pri vzpostavljanju vezi za sodelovanje najpomembneje razumeti najprej sebe, kakšne so naše potrebe in želje, nato pa je pomembno, kako bo to pomagalo drugim, da bodo izpolnili svoje potrebe. Svetuje, naj vedno iščemo win-win situacijo, naj bomo vztrajni in se naučimo predstaviti sebe iz vidika dodane vrednosti, šele takrat bomo začeli zmagovati: »Mladost je norost in poligon, kjer lahko preizkušaš svoje drzne ideje,« sporoča mladim, ki so prišli na dogodek v Orehovem gaju.

Oglejte si tudi