Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pravljice danes

Od jutrišnjega dne, sobote ,13. aprila, pa do petka, 19. aprila 2013 bo v Ljubljani potekal 16. pripovedovalski festival Pravljice danes 2013, spremljevalni program pa bo letos od 15. marca do 25. aprila 2013 ponujal dogodke po vsej Sloveniji. Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. Festival poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.

 

Celotni dogodek je pred leti nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je »samo« povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Vse številnejši poslušalci to prepričanje z vsakim letom potrjujejo. V šestnajstih letih je program festivala izoblikoval naslednje stalne vsebine:

 

• pripovedovalske predstave za otroke,

• pripovedovalske večere za odrasle,

• nastop tujega gosta,

• izobraževalni program,

• spremljevalni program po vsej Sloveniji.

 

Poleg tega, da festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov, želi hkrati pripomoči tudi k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes, med ljudmi nasploh. Zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce. Nastopajoči so tako po ustvarjalnih poteh kot po kulturnem ozadju in starosti izrazito pisana druščina, kar daje festivalu širino posebne vrste.

 

Z dosedanjim delom je Pripovedovalski festival učinkovito opozoril na pripovedovanje ter spodbudil živo in raznovrstno pripovedovalsko dogajanje v različnem okolju. Snovalke festivala si želimo, da bi prebujeno zanimanje pripomoglo k čim bolj spontanemu, naravnemu, nevsiljivemu vključevanju zgodb v različne dejavnosti, ki jih pripovedovanje še lahko bogati. Zato se letošnji spremljevalni program širi v različna okolja in na različne načine – kot spodbuda za nadaljnje poti.

Povezave

Cankarjev dom

Oglejte si tudi