Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Podobe balkana v Nardnem muzeju

Razstava Podobe Balkana. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju, je mednarodni projekt, nastal na pobudo Unesca, ki je združil 12 nacionalnih muzejev iz jugovzhodne Evrope in od drugod pri pripravi potujoče razstave, ki prikazuje oblikovanje in razvoj modernih narodov na tem območju v dolgem 19. stoletju (po Hobsbawmu). Narodnemu muzeju Slovenije je pripadla čast izvedbe razstave in prvo odprtje.

Razastava bo na ogled od torka, 9. aprila, pa do 25. avgusta 2013.

 

Zgodbe in razstavljeni predmeti muzejev iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, s Cipra, iz Črne Gore, Grčije, s Hrvaške, iz Makedonije, Nemčije, Romunije, Slovenije in Srbije prikazujejo posebnosti, zaradi katerih so narodi enkratni, hkrati pa razstava razkriva, da je zgodba vsakega naroda neločljivo povezana in prepletena s skupno zgodbo območja, ki je ključna tudi za razumevanje današnjega sveta. Obiskovalec naj bi razlike doživel kot nekaj, kar bogati, podobnosti pa kot temelj povezovanja in lažjega sodelovanja.

 

Deset tem

 

Razstava obravnava deset tem. Ena od njih se posveča tudi kulturi pitja kave, ki je povsod razširjen, a hkrati enkraten obred.

 

Zato v torek, 9. aprila, vabijo da se  po ogledu razstave okrepčate z dišečo skodelico turške kave in posladkate z grižljajem balkanske sladice, ki vam ju bodo podarili ob nakupu muzejske vstopnice.

 

Spremljevalni program

 

Spremljevalni program je namenjen krepitvi medkulturnega dialoga. Narodni muzej Slovenije se je pri tem povezal z Mestnim muzejem Ljubljana. V okviru projekta »Muzeji povezujemo« se bodo v Mestnem muzeju Ljubljana s svojim programom predstavila naslednja  kulturna društva: Kulturno društvo Albancev Migjeni, Kulturno makedonsko društvo Pella, Hrvaško kulturno društvo Međimurje - Ljubljana, Kulturno-umetniško društvo Sevdah  Ljubljana, Srbsko kulturno-umetniško društvo Vidovdan, Ljubljana.

 

Vir: NMS

Oglejte si tudi