Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Dan za Poletavce in NajPoletavce

Takrat, ko se poletje prevesi v jesen, naši mladi bralci že obirajo sadove svojega poletnega branja.

 

Bralni projekt Poletavci – poletni bralci letos že sedmo poletje zapored spodbuja k branju otroke stare med 7 in 12 let. Med poletnimi počitnicami so otroci 30 dni posvetili branju. Brali so, kar so želeli: knjige, stripe, članke in prebrano zapisali v seznam na zgibanki. Akcija je potekala od 12. junija do 12. septembra 2017.

 

Za starejše otroke smo oblikovali bralni projekt NajPoletavci, ki je namenjen najstnikom, starim od 13 do 16 let. Ti so prav tako med poletnimi počitnicami brali po lastni izbiri 3 knjige. Kratko mnenje o prebranem so oddali na spletni strani MKL.

 

Tukaj je nekaj njihovih zapisov o prebrani knjigi:

 

Nina

Potegavščina, Pete Johnson

Najbolj me je navdušil knjižni junak Will, iz knjige Potegavščina, ki jo je napisal Pete Johnson, ker se mi je zdelo že to izredno pogumno, da je sploh rekel, da je dekle na sliki njegova punca, in da si jo je na koncu še upal poklicati in ji govoriti, ko je prišla, kaj je vse naredil, bi mene že pobralo od sramu. Zato se mi je zdel zelo pogumen in kar nisem mogla verjeti, da je to res naredil.

 

Franci

Robin Hood, Marie Sutcliff

Navdušil me je Robin Hood. Bil je pogumen in pošten, kot bi morali biti vsi, zato mi je všeč. Znašel se je v vsaki situaciji in jo rešil.

 

Kalista

Odvetnik ulice, John Grisham

Najbolj me je navdušil junak iz knjige Odvetnik ulice. Ime mu je Michael Brock in je odvetnik, dela za odvetniško podjetje Drake & Sweeney. V svojem poklicu je zelo dober, služi veliko denarja in malo mu še manjka do naziva družabnika. Michael se odloči zapustiti svoje podjetje po dogodku z brezdomcem. Preden odide vzame še pomemben spis, zaradi katerega potem za devet mesecev izgubi odvetniško licenco. Prične delati kot odvetnik ulice, torej odvetnik za brezdomce v Javni pravni službi. Meni je bil Michael všeč zato, ker je bil na začetku odvetnik z obetajočo kariero in visoko plačo, pa je vseeno vse to pustil in postal odvetnik za brezdomce. Tako se vidi, da je bil po srcu dober.

 

Sara

Uganka Londonskega očesa, Siobhan Dowd

Najbolj me je navdušil dvanajstletni Ted Sparks, glavni junak knjige Uganka Londonskega očesa. Fant s posebno boleznijo in neverjetnimi možgani pripoveduje zgodbo o iskanju bratranca Salima, ki je izginil v panoramskem kolesu v Londonu. Ko v ponedeljek, 24. maja, ob 11.32 Salim vstopi v kabino Londonskega očesa in čez pol ure iz nje ne izstopi, se pustolovščina začne. Ted se s pomočjo sestre Kat poda na iskanje bratranca, ki je čudežno izginil. Ted me je navdušil zaradi svojih neverjetnih sposobnosti razmišljanja, s katerimi vidi stvari drugače kot običajni ljudje in zato prav njemu na koncu uspe rešiti uganko Londonskega očesa.

 

Projekt vodimo in pripravljamo v Mestni knjižnici Ljubljana, vsako leto pa se nam pridružijo nove splošne knjižnice. To poletje so mlade bralce navduševale Cankarjeva knjižnica VrhnikaKnjižnica A. T. Linharta RadovljicaKnjižnica ČrnomeljKnjižnica Jurij Vega Dol pri LjubljaniKnjižnica LitijaKnjižnica LogatecKnjižnica MedvodeKnjižnica Miklova hiša RibnicaKnjižnica ŠentjurKnjižnica dr. Toneta PretnarjaLavričeva knjižnica Ajdovščina in Ljudska knjižnica Metlika. Brali pa so tudi otroci v zamejstvu v BiH, Italiji in Nemčiji.

 

Mladih bralcev je vsako leto več. V letošnjem poletnem bralnem projektu je v vseh sodelujočih knjižnicah bralo kar 1.682 Poletavcev (lani 1.571) in 110 NajPoletavcev (lani 96).

 

Vsaka knjižnica za vse pridne bralce organizira zaključni dogodek Dan za Poletavce, ljubljanski bo v petek, 22. 9. 2017, v Parku slovenske reformacije. Poletavec in Poletavka prejme majico in priznanje – to dobi vsak, ki je oddal bralni seznam med Poletavci oziroma mnenje o glavnem junaku med NajPoletavci. Žrebali bomo tudi super nagrade!

 

Letošnja tema zaključnega srečanja je literatura, zato bodo tam za vas: Tačke pomagačke, knjižna čajanka, stripovska delavnica, potujoča knjižnica, iskanje in sestavljanje črk in rim, vožnja s triciklom, Maček Muri, igroteka in posebni literarni gost: Boštjan Gorenc – Pižama! Samo za NajPoletavce v zaklonišču pod parkom pripravljamo literarno sobo pobega!

Knjižničarji Mestne knjižnice Ljubljana in vseh ostalih sodelujočih knjižnic z veseljem navdušujejo otroke, mlade in starše za branje med počitnicami ter delijo nasvete in namige za sproščeno poletno branje.

 

Projekt Poletavci – poletni bralci je prejel priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

 

Mestna knjižnica Ljubljana je nosilka projekta, sodelujejo: Cankarjeva knjižnica VrhnikaKnjižnica A. T. Linharta RadovljicaKnjižnica ČrnomeljKnjižnica Jurij Vega Dol pri LjubljaniKnjižnica LitijaKnjižnica LogatecKnjižnica MedvodeKnjižnica Miklova hiša RibnicaKnjižnica ŠentjurKnjižnica dr. Toneta PretnarjaLavričeva knjižnica Ajdovščina in Ljudska knjižnica Metlika.

Projekt podpirajo: Hervis d. o. o.Tiskarna KoštomajCollegium GraphicumKnjigarna KonzorcijLutkovno gledališče LjubljanaJP Vodovod-KanalizacijaŠumi d. d. inUnicreditBank.

Mestna knjižnica Ljubljana

Oglejte si tudi