Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

123 let Ljubljanskega vodovoda

Danes JP Vodovod-Kanalizacija praznuje že 123. obletnico začetka obratovanja ljubljanskega vodovodnega sistema. Pričeli smo tudi z glasovanjem za najboljši Cevkov likovni izdelek. 17. maja 1890 je Ljubljana z vidika oskrbe s pitno vodo postala sodobno mesto, saj je tistega leta z obratovanjem pričel javni vodovodni sistem.

 

Leta 1888 se je mestna oblast odločila, do bo izdelavo prvih načrtov gradnje javnega vodovoda v Ljubljani zaupala inženirju strojništva Oskarju Smrekerju (1854–1935), ki je bil v tistem času eden najbolj znanih načrtovalcev in graditeljev vodovodov v Evropi in pomemben raziskovalec. Dve leti po odločitvi, 17. maja 1890, je v prvih 606 od 900 hiš že pritekla voda. Vse do danes je ostala prvotna lokacija črpališč, vodarna Kleče, srce vodovodnega sistema mesta Ljubljane.

 

Cevko

 

V letošnjem letu še posebej aktivno delujemo na ozaveščanju mlajših otrok, ki odnos do pitne vode šele oblikujejo. Obletnico začetka obratovanja vodovodnega sistema tako povezujemo s pričetkom lasovanja za najboljšo otroško umetnino med tistimi, ki so v zadnjem obdobju nastale v okviru Cevkovih aktivnosti. Maskota ljubljanskega vodovoda in kanalizacije, Cevko, se je od marca do maja še posebej posvetil delavnicam z otroki v ljubljanskih vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol.

Otroci se z množico vsebin o vodi srečajo že v vzgojno-izobraževalnem procesu, na Cevkovih delavnicah pa smo na priljuden način omagali utrditi znanje. Cevko je otroke spodbujal k sodelovanju, otroci pa so s Cevkovo pomočnico, ki je delavnice vodila, razpravljali o vodi kot odrasli, spoznavali Cevkova pravila, Cevka narisali, se naučili Cevkove zaobljube in se vzporedno učili.

 

Cevko je letos izvedel 31 delavnic. Likovni izdelki, nastali na delavnicah, so objavljeni na Cevkovi spletni strani (www.cevko.si) v galeriji Cevkovih vtisov. Med okrog 700 likovnimi izdelki, ki so nastali na elavnicah, lahko obiskovalci spletne strani do sredine junija izberejo svoje favorite. Najboljši ustvarjalci bodo nagrajeni.

 

Pitniki

 

Konec aprila so na področju Mestne občine Ljubljana ponovno pričeli obratovati javni pitniki, hkrati pa tudi mobilna aplikacija »Tap Water Ljubljana«, ki določi vašo trenutno lokacijo in uporabniku pomaga poiskati najbližji pitnik, ki ga lahko najdejo po izrisani poti na zemljevidu, opisu in fotografiji.

Oglejte si tudi