Ljubljana

JUTRI
24°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Odgovor na vabilo na sejo Komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti

Objavljamo odgovor župana Zorana Jankovića predsednici komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataši Sukič na vabilo na sejo komisije, sklicano za 3. februar 2021.

Gospa Nataša Sukič,

kot župan Mestne občine Ljubljana sem prejel vabilo na sejo komisije DZ, ki ji predsedujete. Prav tako so vabilo prejeli nekateri od mojih sodelavcev.

Skladno z omenjenim vabilom Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Državnega zbora in glede na dnevni red, ki se nanaša na »prekoračitev policijskih pooblastil pri izselitvi pripadnikov avtonomne skupnosti Rog« vas obveščam, da se s strani Mestne občine Ljubljana seje ne bomo udeležili. Edina točka dnevnega reda se navezuje na domnevne prekoračitve policijskih pooblastil pri izselitvi začasnih uporabnikov tovarne Rog. Mestna občina Ljubljana ni pristojna za obravnavo ali ocenjevanje policijskih postopkov.

Dejstvo je, da se je policija odzvala na klic varnostne službe, ker so bili varnostniki deležni fizičnih napadov posameznikov in posameznic, ki so prišli pred vhod tovarne Rog in poskušali nasilno vstopiti na območje varovanega območja. Zaradi intenzivnosti nasilja in številnih poskusov nasilnega vstopa, varnostna služba ni več zmogla vzdrževati javnega reda in miru ter preprečevati vstopa na varovano območje.

Iz tega jasno izhaja, da policisti niso izvajali nikakršnih aktivnosti, povezanih z domnevno izselitvijo posameznikov, na katero namigujete, saj je bilo njihovo delovanje in vzpostavljanje javnega reda izvajano zgolj na javni površini na ulici pred Rogom in ne na varovanem območju. Policija se je odzvala skladno z zakonom in pristojnostmi, ki jih ima za zagotavljanje reda in javne varnosti.

Obsojamo vsako nasilno dejanje. Potrebno je razumeti dejstvo, da je prišlo do ukrepanja policije izključno zaradi intenzivnega nasilja posameznikov, ki so na vsak način poskušali vstopiti na varovano območje in pri tem niso izbirali sredstev za napad na policiste in varnostnike. Vsi javno objavljeni posnetki dogajanj pred tovarno Rog to dokazujejo (v prilogi sta tudi dva posnetka, nastala 19.1.2021. Prvi znotraj Roga okoli 7.30 ure ter drugi pred Rogom okoli 8.45 ure).

Preden končam, naj komentiram še listo povabljenih. Če bi bili iskreno zaskrbljeni glede morebitne prekoračitve policijskih pooblastil na javni površini pred tovarno Rog, potem bi bil seznam povabljenih precej drugačen. Ta pa že sam po sebi ne politizira delovanje policije, ampak vstop Mestne občine Ljubljana na lastno posest, ki je bila, po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj in sodnih odločitev, prevzeta s strani naših predstavnikov v času, ko na območju Roga fizično ni bilo nikogar.

Kako si sicer razlagati dejstvo, da ste na sejo povabili tudi politične predstavnike vaše stranke in Mestnega sveta MOL, ne pa predstavnike vseh ostali svetniških skupin? Kakor tudi ne okoliških prebivalcev, ki so leta prosili, naj se v Rogu nekaj ukrene. Ki so opozarjali na neurejenost, hrup in morebitno ekološko katastrofo.

Trdim, da ste padli na področju kredibilnosti in s svojim načinom delovanja širite sovražnost, ki je prišla tako daleč, da naši sodelavci, ki delajo na projektu Rog, prejemajo celo fizične grožnje.

Oglejte si tudi